Tlf. 85 29 54 24
Kundeservice man-fre 9-16

Når er det best å besøke Sør-Afrika?

Posted on :

Sør-Afrika
En reise til Sør-Afrika byr på fascinerende nasjonalparker og et imponerende dyreliv. Men når er det egentlig best å reise til Sør-Afrika?

Nedenfor kan du lese mer om dette og få vite mer om Sør-Afrikas klima og dyreliv i de ulike årstidene.

Sør-Afrikas vær og dyreliv

Sør-Afrika er et fantastisk safarireisemål året rundt, men alt etter hva du helst vil oppleve, er noen perioder bedre egnet enn andre.

Det er viktig å vite at Sør-Afrika er et stort, mangfoldig land. Årstidene kan, på samme måte som i Norge, ha overganger, og været varierer alt etter hvor du befinner deg i landet. Denne guiden henvender seg derfor primært til deg som vil på safari i Kruger National Park.

Vær og klima

I Sør-Afrika er det vinter når det er sommer i Norge. Men det blir aldri så kaldt som i en norsk vinter. Selv om det kan bli kaldt om natten, varierer de gjennomsnittlige dagtemperaturene i løpet av året mellom 23 og 29 grader.

Til forskjell fra eksempelvis Tanzania, er det bare én regntid i Sør-Afrika. Regntiden i Kruger er fra november til februar, som er sommermånedene i Sør-Afrika. Selv om det er regntid er det likevel for det meste solskinn.

Dyreliv

Du kan oppleve Sør-Afrikas fantastiske dyreliv og natur hele året.

Du kan blant annet se sebraer, flodhester, sjiraffer, bavianer, kuduer, vannbukker og mange interessante fuglearter.

I tillegg har du gode muligheter til å oppleve The Big Five. The Big Five er en gammel jaktbetegnelse for løve, elefant, nesehorn, bøffel og leopard, det vil si de dyrene det var vanskeligst å nedlegge. I dag brukes uttrykket også i forbindelse med safari.

Klima og dyreliv året rundt

Selv om været og dyrelivet varierer fra årstid til årstid, vil vi gjerne understreke at du, uansett årstid, kan være sikker på å komme hjem med mange fantastiske dyre- og naturopplevelser i bagasjen.

November-februar: Sommer, regntid og nyfødte dyreunger

Dyreunger i Kruger

Sommeren i Sør-Afrika kan by på mye sol og regn. Det varme været, noen dager blir det over 40 grader, kombinert med en høy luftfuktighet, betyr at du kan oppleve voldsomme regnskyll.

Sommeren er en vakker årstid, med frodige landskaper og tett bevokst vegetasjon. Det kan imidlertid bli litt vanskeligere å få øye på ville dyr når de gjemmer seg i det tette buskaset.

Hvis du gjerne vil se nyfødte dyreunger, er det gode muligheter for det fra slutten av november og begynnelsen av desember, da Kruger får mange nyfødte dyr som også kan bli lette ofre for parkens rovdyr.

I tillegg er fuglelivet helt fantastisk i desember-februar, da flere interessante fuglearter, f.eks. kobberslageren og tårnfalken, migrerer til nasjonalparkene.

→ Besøk Sør-Afrika i november-februar (om sommeren) hvis du har lyst til å oppleve

 • Varmt vær
 • Vakkert og frodig landskap
 • Dyrebarn og mange interessante fugler

Mars-mai: Høsten

Kruger i mai

Når høsten starter er det fremdeles varmt og det regner fremdeles også en del, men ikke så mye som om sommeren. Når det nærmer seg mai, blir temperaturene mer behagelige, det regner mindre og kveldene og morgentimene er kjøligere.

Selv om regntiden er slutt, er de sørafrikanske elvene og vannhullene tidlige på høsten fremdeles fulle av vann. Derfor kan du oppleve et vakkert og frodig bush-landskap som imidlertid blir stadig mindre frodig jo nærmere vinteren vi kommer.

→ Besøk Sør-Afrika i mars-mai (om høsten) hvis du har lyst til å oppleve

 • Frodig landskap
 • Behagelige dagtemperaturer med litt regn og kjølige kvelder/netter/morgener
 • Færre besøkende i parken

Juni-august: Vinter og The Big Five

Leopard i Kruger

Den sørafrikanske vinteren kan by på behagelige dagtemperaturer, men ganske kalde kvelder, netter og morgener. Hvis du reiser i denne perioden, må du derfor ha med deg varme klær.

Vinteren er den årstiden som har minst regn, og mangelen på vann gjør landskapet mindre frodig.

Det bare landskapet gjør det enklere å få øya på alle de flotte ville dyrene som ikke kan gjemme seg i buskaset. Dyrene flokkes dessuten omkring de få vannhullene der det fremdeles finnes vann. Det er også i denne perioden det er størst sjanse til å se The Big Five.

I vinterperioden er det færrest besøkende, så du vil kanskje få enda større og unike opplevelser på savannen.

→ Besøk Sør-Afrika i juni-august (om vinteren) hvis du har lyst til å oppleve

 • Behagelige dagtemperaturer med kalde netter
 • Aktivt dyreliv og dyr som er enkle å få øye på, blant annet The Big Five
 • Færrest besøkende i parken

September-oktober: Vår og et aktivt dyreliv

Vår i Kruger

I løpet av våren stiger temperaturene igjen, og det kan være meget varmt om dagen.

Det er nå lenge siden det har regnet, og dyrene samler seg i enda større konsentrasjoner rundt de vannhullene der det fremdeles finnes vann. Landskapet er ennå bart, og det er derfor enkelt å få øye på dyrene.

Hvis du har lyst til å dra til Cape Town i kombinasjon med safari i Kruger, er våren et opplagt valg. Da springer nemlig alle de ville blomstene ut og danner et enestående fargerikt landskap langs den sørafrikanske kysten.

Våren er dessuten høysesong for hvalsafari i Cape Town. Fra juni-november søker de store hvalene inn til Sør-Afrikas lange kyst for å yngle, noe som gjør det enklere å få øye på dem.

Besøk Sør-Afrika i september-oktober (om våren) hvis du har lyst til å oppleve

 • Varmere vær
 • Dyr du enkelt kan få øye på
 • Cape Town. Blomstene springer ut, og det er høysesong for hvalsafari

Har du spørsmål?

Synes du fremdeles det er vanskelig å vite når du bør reise til Sør-Afrika? Det vi har skrevet ovenfor er veiledende, og derfor anbefaler vi alltid at du kontakter reisekonsulentene våre, for de har lang erfaring med våre reisemål i Afrika.

De kan hjelpe deg med å velge riktig tur og avreisetidspunkt. Du kan ringe til våre reisekonsulenter på tlf. 85 29 54 24 eller sende dem en e-post til info@afrikasafari.no.

Kom helt tett på med Afrikasafari.no.