TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNasjonalparker i Kenya

Nasjonalparker i Kenya

20.11.2018  |  oppdatert: 17.05.2023
Vis alle innlegg

Kenya er blant de beste safarilandene i Afrika, og det er ikke minst pga. de fantastiske nasjonalparkene og viltreservatene.

Her finner du alle de berømte safaridyrene og flotte savanner.

Les om de nasjonalparkene og naturreservatene i Kenya som topper listen vår her.

Samburu og de vakre landskapene

Samburu National Reserve har to primære trekkplastre: de “spesielle fem” og de vakre landskapene.

Landskapet er tørt og består både av flate sletter og fjellområder. Her finnes det dessuten en rekke ferskvannskilder, som sammen med ”den brune elven”, Ewaso Ng’iro, skaper grønne oaser med palmetrær i det ellers så tørre landskapet. Disse grønne pustehullene tiltrekker seg naturligvis et rikt dyreliv, blant annet de spesielle fem: nettsjiraff, Grey’s sebra, sjiraffafantilope, oryx-antilope og somalistruts.

Den smalstripede Grey’s sebra ses ofte sammen med den vanlige sebraen, og da ser man tydelig forskjellen mellom dem. Sjiraffantilopen står på sine velutviklede bakben når den spiser blader fra trærne, akkurat som sjiraffen, og nettsjiraffens mønster er helt annerledes enn mønsteret på den mer vanlige masai-sjiraffen.

I tillegg til de spesielle fem kan du også møte elefanter, løver, geparder og leoparder. Spesielt geparden trives godt i de åpne sletteområdene.

Hvis du ikke allerede er betatt av Kenya, vil du garantert bli det når du ser landskapene i Shaba. Samburu nasjonalpark består nemlig av tre reservater: Samburu, Buffalo Springs og Shaba. Buffalo Springs er det minste av reservatene og har – sammen med Samburu – det største antallet dyr. Shaba punkter derimot med landskapene.

I de små samfunnene i reservatene treffer du Samburu-folket og deres mange kameler. Samburu-folket er beslektet med masaiene og går, som masaier, fargerikt kledt.

Du skal legge reisen til Samburu, hvis du vil oppleve:

  • De ”spesielle fem”
  • De flotte landskapene
  • Samburu-folket

Tsavo og den røde jorden

Tsavo nasjonalpark er et flott safarimål for deg som har begrenset tid til rådighet – eller som kanskje vil krydre badeferien ved kysten med en safaridag eller to.

Tsavo er Kenyas største nasjonalpark og består egentlig av to nasjonalparker: Tsavo East og Tsavo West.

I East er jorden knallrød, og de rødlige elefantene i Tsavo East er også et absolutt høydepunkt. Tsavo har forøvrig det største antallet elefanter i hele Kenya – knapt 13.000 i 2017.

Landskapet i Tsavo East er flatt og tørt, mens det i Tsavo West er både fjell og kilder, samt de kjente Mzima Springs. Det var forøvrig også her i Tsavo at to menneskeetende løver drepte nesten 100 mennesker på slutten av 1800-tallet – en hendelse som ga inspirasjon til filmen «The Ghost and the Darkness».

Du skal dra til Tsavo hvis du vil oppleve:

  • Den røde jorden og de røde elefantene
  • Bushen som et avbrekk i en badeferie
  • Mzima Springs

Lake Naivasha og det rike fuglelivet

Lake Naivasha er ikke en nasjonalpark, men en sjø som ligger i Great Rift Valley, og vi har tatt den med fordi sjøen er en fantastisk kontrast til mange av Kenyas nasjonalparker.

Mange av Kenyas nasjonalparker preges av tørre gressletter etter sletter med tornefulle akasiebusker, bare avbrutt av enkelte ferskvannskilder. Så da er det fantastisk å komme til Lake Naivasha.

Lake Naivasha er en enestående ferskvannssjø, og hit drar man for å oppleve det rike dyrelivet både ved og på sjøen. Derfor er en båttur på sjøen helt obligatorisk. Fugler og flodhester dominerer ved vannet, og på den lille øya Crescent Island kan du få nærkontakt med både sjiraffer og sebraer.

I tillegg til båtturen kan du også besøke nasjonalparken i nærheten, Hell’s Gate, der det bl.a. er varme kilder. Her kan du få en helt spesiell nasjonalparkopplevelse, til fots eller på sykkel, for i Hell’s Gate er det hovedsakelig bare fredelige dyr. Parken er vakker, med røde klipper og grønt gress, og her står antilopene side om side med både sebraer og gnuer. Det er helt fantastisk å sykle i dette landskapet.

Du skal dra til Lake Naivasha hvis du vil oppleve:

  • En frodig kontrast til bushen
  • Det rike dyre- og fuglelivet i og rundt sjøen
  • En sykkel- eller fottur i Hells Gate National Park

Masai Mara og de store dyreflokkene

Masai Mara National Reserve trenger vel nesten ikke noen introduksjon.

Masai Mara er en del av det enorme Serengeti-økosystemet i Tanzania, og dyrelivet her er helt unikt.

Du skal dra til Masai Mara hvis du vil være garantert å få de aller største dyreopplevelsene! Elefanter, bøfler, sjiraffer, sebraer, gnuer, antiloper, løver, geparder, leoparder – de er her alle sammen.

Når man omtaler Masai Mara, kan man ikke unngå å nevne den store migrasjonen, der dyrene krysser Mara-elven for å komme fra Serengeti til Masai Mara.

Men betyr det at det ikke er så mange dyr her utenom migrasjonen? Nei, det er dyr i Masai Mara året rundt. Det er ikke sikkert du ser gnuene krysse Mara-elven hvis du f.eks. kommer hit i november. Til gjengjeld må ikke dele dyreopplevelsene dine med fullt så mange andre gjester som du blir nødt til hvis du vil overvære den store migrasjonen fra juni-august/juli-oktober.

Du vil bli imponert over Masai Mara og dyrene der, uansett når du kommer!

Du skal dra til Masai Mara, hvis du vil oppleve:

  • Big 5
  • Den store migrasjonen
  • De store gresslettene

Amboseli og Kenyas største elefanter

Amboseli nasjonalpark er flat som en pannekake.

På en måte minner landskapet litt om Ngorongoro-krateret i Tanzania, med flate sletter som er omgitt av utslukte vulkaner. Kilimanjaro er naturligvis den høyeste av dem alle, og det er ikke mye som bedre symboliserer Afrika enn bildet av en elefantflokk som går over de flate slettene med Kilimanjaro i bakgrunnen.

Her er det ufattelig tørt og veldig støvete. Innimellom alt det tørre er det sumpområder som får vann fra fjellene rundt. Vannet tiltrekker seg naturligvis dyrene, og pga. den sparsomme vegetasjonen er det veldig lett å få øye på dyr her.

Amboseli er spesielt kjent for sine elefanter, og de er blant de største i hele Afrika – og med de største støttennene. Ellers lever det mange sebraer, gnuer og antiloper her. Sumpområdene tiltrekker seg massevis av fugler, og hvis du er heldig, kan du også komme over en løveflokk.

Du skal dra til Amboseli hvis du vil oppleve:

  • De største elefantene i Kenya
  • Utsikten til Kilimanjaro
  • Fantastiske solnedganger

Du kan oppleve Kenyas nasjonalparker på:

Er du blitt begeistret for den vakre og annerledes naturen og alle de flotte ville dyrene i Kenya?

Da skal du lade opp kameraet, pakke kofferten og legge ut på et unikt eventyr til Kenya.

TourCompass – Kom helt tett på!