TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerReiseberetning fra Tanzania: Hvorfor skal man reise til Selous?

Reiseberetning fra Tanzania: Hvorfor skal man reise til Selous?

16.09.2019
Vis alle innlegg

Drømmer du om å oppleve Tanzanias mindre kjente naturområder? I mars (2019) besøkte Winnie, vår Afrika-ekspert, Selous Game Reserve for første gang. Nedenfor forteller hun litt om hvorfor man bør legge reisen til Selous.

sebraer

Kjæresten min spurte meg hvorfor man egentlig skal reise til Selous Game Reserve i Tanzania.

Min første tanke var: ”men hvorfor i allverden skal man IKKE reise til Selous”?

Men jeg skjønner jo godt hva han mener. Tanzania er så kjent for Serengeti og Ngorongoro at det er lett å glemme at det også finnes mye annet i dette flotte landet. Men faktisk er nettopp det en av grunnene til at man skal reise til Selous.

gnu

Serengeti er akkurat slik man forestiller seg det. Endeløse sletter med små busker og trær og dyreflokker så langt øyet rekker. Den første gangen jeg var i Tanzania trodde jeg at de mange formasjonene i horisonten på Serengetis sletter var busker – men det var flokker av dyr! Noen steder vandrer sebraer og gnuer rundt mellom sjiraffene – og det er ikke uvanlig å se flere løveflokker på én og samme safarireise til Serengeti og Ngorongoro.

Man skal ha litt større flaks for å se andre kattedyr, som f.eks. leoparder og geparder. Men når man finner dem, er det et spektakulært syn. Leoparden er mitt absolutte yndlingsdyr, og det er ikke mye som gir meg større glede enn å se dette grasiøse kattedyret liste seg gjennom bushen på myke poter. Man må likevel ofte være forberedt på å dele kattedyropplevelsene i Serengeti og  Ngorongoro-krateret med mange andre safaribiler. Det gjør ikke noe – for meg er en leopard en leopard, og uansett hvor mange mennesker som ser på, er dette dyret likevel helt enestående. Men man må likevel innrømme at det er noe helt spesielt å være den ENESTE safaribilen med utsikt til en leopard. Og nettopp det er det større muligheter til i Selous.

Selous Game Reserve er Afrikas største viltreservat (og et av de største viltreservatene i hele verden), så her er det naturlig nok en enorm variasjon i landskaper og dyreliv.

Store deler av viltreservatet er helt uberørt av mennesker, og av en eller annen grunn er det heller ikke særlig mange turister her. Det skyldes naturligvis delvis størrelsen. Selous er fire ganger så stort som Serengeti, og selv med like mange besøkende hvert år ville viltreservatet føles langt mindre overrent.

løve

Jeg er likevel tilbøyelig til å tro at det mest av alt skyldes virkelig effektiv markedsføring av Serengeti. Den store gnu-migrasjonen som hvert år finner sted i Serengeti er naturligvis et stort trekkkplaster, men man hører sjelden om at Selous har en av Afrikas største bestander av bøfler, flodhester og elefanter (som forøvrig hvert år vandrer mellom Tanzania og Moçambique!), eller at Selous har noen av Øst-Afrikas største krokodiller. Eller at ca. 50 % av de ville hundene som er igjen i verden lever her i Selous. Størrelsen på viltreservatet gjør selvfølgelig at man noen ganger må lete litt mer etter dyrene enn det man f.eks. må i Ngorongoro. Til gjengjeld har Selous en av Afrikas største populasjoner av løver, så mulighetene til å se løver – uten å måtte dele synet av dem med andre safaribiler – er rimelig gode.

elefant

Akkurat som Serengeti og Ngorongoro er også Selous Game Reserve oppført på UNESCOs liste over bevaringsverdig natur – og det sier jo i virkeligheten alt. Så hvorfor i allverden skal man IKKE reise til Selous?

Winnie, TourCompass