TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Robben Island

23.05.2018
Vis alle innlegg

Frådende hav, klipper og uendelighet. Det er det man først ser når man skuer utover havet fra Cape Town. Men i det fjerne kan man ane omrisset av Robben Island.

Robben Island er en av Cape Towns største severdigheter. Den lille klippeøya er et vitnesbyrd om en tid landet aldri glemmer.

Les mer om Robben Island og øyas fascinerende historie nedenfor!

Hvor ligger Robben Island?

Robben Island ligger utenfor kysten av Cape Town.

Klippeøya i bukten Table Bay rager kun 30 meter opp over havoverflaten.

Den 5,7 km2 store øya har et rikt dyreliv. Tidligere kunne man bl.a. se seler, pingviner og skilpadder, men i dag er det mest sannsynlig at du får øye på pingviner og av og til hvaler i havet utenfor øya. Robben betyr sel på gammelhollandsk, og øya kalles derfor også av og til for seløya.

Robben Islands historie

Den sørafrikanske øya har gjennom tidene blitt brukt til mye forskjellig, blant annet psykiatrisk sykehus, postkontor og militærbase.

Men mest kjent er nok Robben Island for sin tid som fengsel.

Allerede da hollenderne kom til Sør-Afrika på 1600-tallet begynte de å bruke øya som fengsel. Fra 1961 ble øya brukt som høysikkerhetsfengsel for politiske fanger som var motstandere av apartheidstyret, som foreskrev et strengt raseskille mellom hvite og fargede.

Nelson Mandela – Robben Islands mest kjente fange

En av fengslets mest kjente politiske fanger er Nelson Mandela, en av lederne i ANC. African National Congress var en frigjøringsbevegelse som kjempet for å avskaffe raseskillet.

Etter flere års konflikt mellom fargede og hvite i Sør-Afrika startet bevegelsen en væpnet kamp mot apartheidregimet i 1961, og deretter begynte politiske fanger å bli internert på Robben Island.

For sin kamp mot apartheid fikk Nelson Mandela livsvarig fengsel, og han satt innesperret på fengselsøya i nesten 18 år, fra 1964 til 1982. Mandela, som var kjent som fange nummer 466, ble i 1994 den første demokratisk valgte presidenten i Sør-Afrika. Valget ble også den endelige avslutningen på apartheidstyret.

Hva kan man oppleve på øya?

Siden 1996 har det vært museum på Robben Island.

I 1999 ble Robben Island oppført på UNESCOs verdensarvliste. Den sør-afrikanske øya fikk denne anerkjennelsen pga. bygningenes vitnesbyrd om en svunnen tid som viser landets dystre historie og fordi øya er blitt et kraftfullt symbol på menneskets frihet og demokrati.

Øya, som i dag kan betegnes som en museumsøy – og minnesmerke for apartheidtiden – gir et godt innblikk i hvordan forholdene var for styrets motstandere under apartheidregimet.

Allerede fra starten på en rundtur ut til øya kan det nesten føles som å komme tilbake i tiden. Dagens besøkende tar nemlig den samme båten som fangene ble fraktet frem og tilbake til fengselsøya med.

På øya kan du bl.a. besøke Nelson Mandelas celle under en guidet omvisning i fengselet, og du får også mulighet til å vandre rundt på selve øya, der du blant annet kan se pingviner.

Har du lyst til å oppleve Robben Island?

Bli med TourCompass på safari i Sør-Afrika og kombiner safarien med en avsluttende reise til Cape Town.

Her får du vite mer om landets historie på bl.a. Robben Island, Cape Towns største severdighet.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende