• Fornøyde gjester siden 2006
  • Dedikerte reiseeksperter
  • Gjennomtestede kvalitetsreiser
  • Lokale guider valgt med omhu
  • Prisgaranti
  • Assistanse 24/7
  • Medlem av Reisegarantifonden

Safariordbok

19 April, 2018
Vis alle innlegg

Savanne

Når du skal på safari i Afrika, er det greit å ha styr på noen av alle de nye ordene og slanguttrykkene du kan komme over på din vei.

Men hva er egentlig definisjonen på safari? Hva vil det si at et dyr er nocturnal? Og hvem er The Small Five?

Nedenfor finner du forklaringen på disse ordene og uttrykkene og mange flere, i alfabetisk rekkefølge!

Afrikasafari: ord og uttrykk

Ballongsafari

Safariopplevelser i luften, der du svever bortover landskapet i en varmluftballong. Du kan oppleve bushen og dyrene i lyset av solens første morgenstråler flere forskjellige steder i Afrika, f.eks. Kenya, Tanzania og Namibia.

Bush

En generell betegnelse for meget spredt befolkede naturområder, ofte med vegetasjon i form av kratt og skog.

Bushwalk

En safari til fots. Du får virkelig nærkontakt med det området du vandrer rundt i. Guiden hjelper deg med å forstå hvilke dyr du kan høre og hva det er du lukter og hvor det kommer fra. Hvis det er rovdyr i nærheten, er det greit å vite at det er en guide med som kjenner området godt og har med seg våpen, for sikkerhets skyld.

Diurnal

På en vanlig safari om dagen ser du diurnal-dyr. Diurnal betyr dagaktiv og brukes for å beskrive dyrene som er aktive om dagen.

Game drive

En safari i bil. På en game drive opplever du det storslagne afrikanske dyrelivet helt på nært hold. En game drive er oftest en safari du drar ut på om morgenen eller om ettermiddagen, for på denne tiden av dagen er mange dyr spesielt aktive.

Game reserve

Et beskyttet naturområde der det bor ville dyr. Området er ikke underlagt like strenge regler som en nasjonalpark. Lokalbefolkningene kan f.eks. få lov til å bruke området til kvegdrift og boliger. Det gjelder for eksempel for masaiene i Ngorongoro-reservatet i Tanzania.

Hakuna matata

Dette uttrykket trenger vi kanskje ikke en gang å oversette. Mange kjenner det jo fra sorgløse Timon og Pumba i Løvernes konge. Ikke desto mindre er ”Hakuna matata” swahili og betyr ”ta det rolig”.

Himba

En stamme som bor i den nordlige delen av Namibia. Det som kjennetegner himbaene er i første rekke deres rødfargede kropper og det tykke dreadlock-aktige håret som farges med en pasta som bl.a. inneholder oker.

Kjør-selv-safari

En safaritur der du selv kjører bilen. Kjør-selv-opplevelsen gir deg frihet til å se severdighetene uten å vente på andre og til å bli lenger på et sted du synes er ekstra flott.

Kopje

Bl.a. Serengeti i Tanzania vil du nok komme over en kopje. Opp av den flate sletten eller savannen reiser deg seg en høyde som primært består av granitt og gneis. En slik vakker høyde kalles også inselberg og uttales ”copy”. Dette er gode steder å se etter dyr, for de liker å oppholde seg ved kopjes.

Lodge

Hytter el. lign. av forskjellig størrelse som ofte ligger ved nasjonalparkene. I en lodge har du alt det du trenger og det du vanligvis har på et hotell: privat rom med fin utsikt, bad, restaurant og ofte bar og svømmebasseng.

Masai-folket

Et nomadefolk som bor i Kenya og Tanzania. De lever for det meste av melken fra kveget sitt som bl.a. beiter i reservatene. De er ofte kledd i sine røde, tradisjonelle drakter og bor i runde hytter. Deres daglige måltid er en blanding av kvegets blod og melk og noen ganger litt korn.

Nasjonalpark

Vernede naturområder der det f.eks. er forbudt å fiske og jakte. Områdene som er utnevnt til nasjonalparker er beskyttet av staten, som sørger for at natur, dyr og planter bevares. Besøkende må tilpasse seg parkens regler når de oppholder seg i området.

Night game drive

En safari etter mørkets frembrudd. Mange av savannens dyr er spesielt aktive om natten (nocturnal), og derfor er dette en fantastisk tid på døgnet å dra ut på safari.

Nocturnal

En betegnelse for de dyrene som er aktive om natten. Hvis du er på night game drive, er det stor sannsynlighet for å se nocturnal dyr.

Ranger

En sikkerhetsvakt som beskytter parkene. I tillegg til å passe på parkene holder også rangerne øye med bushen og hjelper gjester som eventuelt trenger det.

Safari

Betyr “å reise” på det afrikanske språket swahili. I reisebransjen betyr safari å oppleve dyr på den afrikanske savannen. I tillegg har ordet også gitt sitt navn til et øl som brygges i Tanzania.

San-folk

Folk med en av Afrikas eldste kulturer. Opprinnelig stammer San-folket, som også er kjent som buskmenn, fra den sørlige delen av Afrika. I evige tider har de vært samlere og jegere. San-folket er bushfolk, og flere av dem lever i dag under vanskelige forhold.

Savanne

En gressbevokst slette med spredte trær og busker. Klimaet veksler mellom tørke- og regntid, og savannens frodighet og vegetasjon varierer med dette.

Sundowner

En drink ved solnedgang. En sundowner er en perfekt avslutning på en lang og opplevelsesrik dag.

Sunset Game Drive

En safari etter mørkets frembrudd. Dette er en meget spesiell opplevelse, der det er mulig å se de mange nattaktive (nocturnal) dyrene på savannen.

The Big Five

Elefanten, bøffelen, leoparden, nesehornet og løven. The Big Five er en gammel jaktbetegnelse på de fem dyrene det var vanskeligst og farligst å nedlegge.

The Great Migration

Også kjent som den store gnuvandringen og et meget fascinerende naturfenomen. Hvert eneste år vandrer omkring 2 millioner dyr mellom Serengeti i Tanzania og Masai Mara i Kenya. Flokken består primært av gnuer, men også gaseller og sebraer er med i følget.

The Small Five

Elefantspissmusen, rødnebbøffelveveren, nesehornbillen, leopardskilpadden og maurløven går under dekknavnet The Small Five.

Tusker

Bak ordet tusker skjuler det seg et dyr: elefanten. Tusks betyr støttenner, og tusker er et av elefantens kjælenavn. I tillegg til å være et kjælenavn er Tusker også navnet på et kenyansk øl.

Ugali

En grøt som lages på mais eller kassava, som kommer fra maniokplanten. Grøten serveres med fisk, kjøtt eller grønnsaker. Før eller siden vil du nok se og kanskje smake en bolle ugali – i hvert fall hvis du skal til et av de østafrikanske landene, f.eks. Tanzania.

Walking safari

En safari til fots, som på en bushwalk. Safarien varer i ca. 1 time, og en guide viser deg savannen og dyrene der. Hvis du er heldig, kan du møte sebraer, elefanter, bøfler og andre dyr på vandringen, og for sikkerhets skyld ledsages dere av en bevæpnet vakt.

Wild camp

En teltleir som ligger i et naturområde. Teltene er så høye at du kan stå oppreist inne i dem, de har gulv og til og med toalett og bad. Her kan du stå opp og gå i seng med de ville dyrene, en fantastisk opplevelse. I tillegg bor du rett på grensen til nasjonalparkene.

Afrikasafari.no – Kom helt tett på!

Vi bruker cookies til statistikk og målrettet markedsføring hos tredjepart.
Du samtykker i dette ved å klikke deg videre.
Les mer her.

Velkommen til ny design på Afrikasafari.no

Vi har fått ny design siden du sist besøkte oss, men reisene våre er fremdeles de samme.