TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerStone Town – Zanzibars gamle bydel

Stone Town – Zanzibars gamle bydel

24.11.2017
Vis alle innlegg

Smale, svingete gater det er lett å gå seg vill i. Markeder der travle Stone Town-innbyggere kjøper ingredienser til kveldens måltid. Moskeer, arabiske palasser og flotte hus. Stone Town er full av liv og historie.

Stone Town er også Zanzibars kulturelle hjerte. Den gamle bydelen i Zanzibar har stått nesten uforandret de siste 200 årene.

Bydelen kan nesten føles som et museum, men den er også et hjem for mange av øyas beboere.

Hva er Stone Town?

I Det indiske hav ligger det en helt spesiell perle av en øy, Zanzibar.

Øyas gamle arabiske bydel, Stone Town, er en gammel kysthandelsby. På 1800-tallet var byen handelssentrum for flere folkeslag pga. den strategiske beliggenheten. I mer enn 1.000 år har forskjellige kulturer satt sitt preg på byen.

Bydelen er berømt for sine mange historiske hus. De flotte arabiske steinhusene med vakre tredører og messingbeslag ligger side om side. Det føles nesten som å være tilbake i en svunnen tid når man kommer inn i dette fascinerende området.

Stone Towns historie

Det enestående ved Stone Town er det kulturelle preget den lange og varierte historien har satt på bydelen. Stown Town er påvirker av både arabisk, europeisk, indisk og afrikansk kultur, og disse kulturene er smeltet sammen til en unik helhet.

De forskjellige folkeslagene kom til Stone Town som sjøfarere, oppdagelsesreisende og sultaner. De brakte med seg tradisjoner og kulturer som har bidratt til å skape den spesielle stemningen som preger bydelen. I dag lever byens beboere fredelig side om side.

Men slik har det ikke alltid vært i Stone Town.

I det 19. århundre var handelsvirksomheten stor, men det var ikke bare krydder og matvarer som ble omsatt her. Hvert år frem til 1873, da britene kom til øya, ble nesten 50.000 afrikanere solgt som slaver.

Hva kan du oppleve i Stone Town?

Stone Town har utrolig mye å by på.

Du kan gå en hyggelig tur i bydelens smågater og se hvordan de ulike kulturenes har påvirket arkitekturen. Den eksotiske duften av krydder henger i luften. På turen kan du beundre de vakre steinbygningene med flotte tredører som er utskåret med allverdens detaljerte motiver og mønstre. Det er mye å se og oppleve på en vandring i dette enestående området.

Vi kan også sterkt anbefale en tur til noen av bydelens spennende severdigheter:

  • Besøk Beit al-Ajaib som i dag er øyas nasjonalmuseum. Bygningen var opprinnelig et sultanpalass, men i dag huser bygningen mange historiske gjenstander og dokumenter.
  • I 1880 sto Øst Afrikas første anglikanske kirke ferdig. Kirken ble bygget som et symbol på avskaffelsen av slavehandelen, og den ligger på tomten der slavehandelen en gang fant sted. Besøk Christ Church Cathedral og monumentet ved siden av kirken.
  • Den eldste bygningen i Stone Town er Ngome Kongwe. Ngome Kongwe er et gammelt fort som ble bygget av araberne i år 1700. Fortet ble bygget som forsvarsverk, men ble aldri brukt i krig. I dag kan du se ulike forestillinger på fortet, der det nå er bygget et amfiteater.
  • Når du er i Stone Town, må du få med deg et besøk på Darajani, øyas største marked. Dette livlige markedet trekker til seg mange handlelystne, og her kan du kjøpe alt hva hjertet begjærer, fra frukt eller selfie-stenger til levende høns.
  • Du kan også ta en tur til de persiske badene, Hamamni Persian Baths, som ble bygget på slutten av 1800-tallet. Badene fungerer dessverre ikke lenger, men en gang var de blant de første offentlige badene i Stone Town, og de gir et godt innblikk i en interessant del av byens historie.

På grunn av bydelens fascinerende og dramatiske historie som handelsimperium og slaveby, de unike bygningene og sammenblandingen av forskjellige kulturer ble Stone Town oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2000.

Hvis du er blitt fristet til å besøke denne flotte bydelen med dens interessante historie og kultur, kan du oppleve Stone Town på en reise til Zanzibar, f.eks. som avslutning på en safari i Tanzania, safari i Kenya eller bestigning av Kilimanjaro. Besøk Stone Town på en dagstur eller tilbring to netter i Zanzibars svar på Marrakech.

Se våre reiser med Zanzibar nedenfor:

TourCompass – Kom helt tett på!