TRYGGHETSGARANTI - LES MER

The Great Migration

18.12.2017  |  oppdatert: 02.05.2023
Vis alle innlegg

gnuer i serengeti

Dyr så langt øyet rekker.

Kjempestore flokker av dyr.

Det er nesten ikke til å tro.

Dette naturfenomenet kalles The Great Migration og er en av Tanzanias og Kenyas absolutt største attraksjoner.

Hva er The Great Migration?

gnuvandringen i savannen

The Great Migration, den store gnuvandringen, finner sted hvert år når store flokker med nesten 2 millioner dyr legger ut på vandring mellom nasjonalparken Serengeti i Tanzania og Masai Maras sletter i Kenya.

Flokkene består primært av gnuer, men de har også med seg sebraer og gaseller.

Dette er verdens største og lengste migrasjon av pattedyr på land, og naturfenomenet er oppført som ett av de 7 naturens underverker i Afrika, sammen med bl.a. Ngorongoro-krateret, Victoria Falls og Kilimanjaro.

Hvorfor skjer denne vandringen?

Det er flere teorier. Én av dem er at vandringen er drevet av regnet.

Når gresset forsvinner, driver regnet flokkene videre mot frodigere beitemarker der de kan spise og drikke. De mange dyrene må hele tiden bevege seg mot grønnere gressganger for å overleve, til tross for de mange farene som lurer underveis.

Hvor kan jeg oppleve den store gnuvandringen?

Vandringen skjer i en fast årlig syklus mellom slettene i Tanzania og Masai Mara-naturreservatet i Kenya, og tilbake igjen – en strekning på knapt 3.000 km.

Serengeti og Masai Mara er del av samme økosystem, men dyrene kjenner ingen landegrenser og vandrer ganske enkelt til de stedene de vet at de finner mat og vann.

De vandrer ofte i grupper på flere tusen dyr som er underveis på migrasjonsruten, men det er heller ikke uvanlig av grupper avviker fra den ”normale” ruten.

Når kan jeg oppleve de mange dyrene?

kart over den store migrasjonen

Den store vandringen er en kontinuerlig prosess som skjer igjen og igjen, år etter år. Den er altså ikke bare en årlig begivenhet, men noe du kan oppleve året rundt på forskjellige steder på dyrenes rute.

Det er likevel et naturfenomen, og derfor er det vanskelig å fastslå nøyaktige tidspunkter for migrasjonen, den nøyaktige ruten og derfor også når dyrene kommer til å befinne seg på de enkelte stedene. Oversikten nedenfor er derfor kun veiledende.

Gnuvandringen måned for måned/året rundt/datoer for gnuvandringen

1) Januar – mars: Kalvingstid

Kalvingstid i Serengeti

Fra rundt januar er dyreflokkene i den sørlige delen av Serengeti nasjonalpark og i Ngorongoro-naturreservatet, bl.a. i området rundt campen vår, Ngorongoro Wild Camp.
Og på denne tiden av året er det kalvingstid.

I en periode på to-tre uker fødes det over en halv million gnukalver. Faktisk fødes det opptil 8.000 kalver hver eneste dag når kalvingstiden er på sitt travleste. De små gnukalvene kommer seg raskt på bena og blir derfor også raskt en del av flokken – i hvert fall hvis de ikke blir ofre for rovdyr som løver og leoparder.

Når vi nærmer oss mars/slutten på april er gresset nesten beitet bort og kalvene er kommet til flokken. Tiden er kommet tid til å bevege seg videre på leting etter nye beitemarker.

2) April-juli: Vandring nordover

Gnuvandring

Flokkene beveger seg nå langsomt mot nordvest.

Mellom april og mai er det den store regntiden i Tanzania, og været kan gjøre det vanskelig å følge migrasjonen på nært hold.

Fra midten av mai til juli kan du oppleve flokkene like ved i leiren vår, Ikoma Wild Camp, som ligger mellom viltreservatene Ikorongo og Grumeti – rett utenfor den nordvestlige delen av Serengeti. Her beiter dyrene en stund før de igjen beveger seg videre.

3) Juli-oktober: Kryssing av Mara-elven

Kryssning av Mara-elven

Fra juli/august begynner den verdensberømte kryssingen av Mara-elven.

For å komme til Masai Mara i Kenya og det friske gresset der er flokkene nødt til å krysse elven.

De som overlever blir i Masai Mara for å beite en stund, før de igjen vender tilbake til Tanzania via enda en tur over Mara-elven.

Kryssingen er et av The Great Migrations dramatiske høydepunkter. I elvene ligger det nemlig krokodiller og venter på de mange byttedyrene som må gå over elven, så her er det snakk om en kamp for å overleve.

Juli og august er den beste tiden å oppleve den farlige og spektakulære elvekryssingen på, men siden vandringen skjer i flere faser, kan dette oppleves til rundt oktober.

4) November – desember: Vandring sørover

Migrasjon i Ngorongoro

Etter at de har krysset elven på sin vei tilbake til Tanzania, begynner flokkene igjen å vandre sørover gjennom Serengeti nasjonalpark.

Når vi nærmer oss desember/januar er flokkene tilbake omtrent der de startet, og kalvingstiden starter på nytt.

Vil du opleve vandringen?

Migrasjonen fraan safaribil

Det er ikke uten grunn at både Kenya og Tanzania er blant Afrikas beste safarilande.

Uansett når og hvor på ruten du får muligheten til å bivåne The Great Migration er det en helt enestående opplevelse å se så store flokker dyr samlet på ett sted.

Vandringen opplever du aller best i en safaribil!

Ta en titt på våre safarier i Tanzania og Kenya for å se utvalget av våre reiser til Serengeti nasjonalpark og Masai Mara, der det er mulig å oppleve vandringen.

Men husk. Migrasjonen er et naturfenomen som ikke har en fastlagt tidsplan eller rute, tidene kan variere fra år til år. Derfor anbefaler vi at du kontakter reisekonsulentene våre, slik at dere sammen kan finne ut når du bør dra og hvilken reise som passer best for deg.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende