• Fornøyde gjester siden 2006
  • Dedikerte reiseeksperter
  • Gjennomtestede kvalitetsreiser
  • Lokale guider valgt med omhu
  • Prisgaranti
  • Assistanse 24/7
  • Medlem av Reisegarantifonden
ForsideNyheter og reiseartikler5 ukjente dyr på savannen i Afrika

5 ukjente dyr på savannen i Afrika

01 May, 2018
Vis alle innlegg

To gråkrontraner

På savannen i Afrika lever det mange forskjellige dyr. Noen av dem kjenner vi alle, andre er mindre kjente, og noen helt spesielle dyr er det bare få forunt å møte.

For eksempel på et dyr kanskje ikke mange har hørt om er Afrikas enhjørning – okapien, som mest av alt ligner et vesen satt sammen av flere forskjellige afrikanske dyr.

Nedenfor kan du lese om 5 mindre kjente av savannens dyr, og hvis du er heldig, får du se dem på en safari i Afrika.

Aardvark/jordsvin

Aardvark

Aardvarken – også kjent som jordsvinet – er et lite nattdyr som lever sør for Sahara. Navnet har dyret fått på grunn av sitt merkelige utseende. Jordsvinet ligner nemlig en gris og har et tryne den bruker til å grave i maur- eller termittuer. Den har hudfolder i nesen, og de sørger for at den ikke får jord, maur eller termitter i nesen når den leter etter mat. En fullvoksen aardvark kan veie opptil 100 kg og spiser opptil 50.000 termitter på en natt.

Aardvarken er ganske ufarlig for mennesker, og dyret er både til ergrelse og glede for lokalbefolkningen. Den holder nemlig termittbestanden nede, og det beskytter de lokale husene. Men dyret graver også mange huller i jorden, og det ødelegger avlingene.

Galagoen

Galagon

Galagoen, også kalt bush baby, er med sin størrelse som gjennomsnittlig måler bare 13 cm den minste primaten i Afrika. Galagoer er vanskelige å få øye på, men man hører dem ofte om natten, for de har et meget karakteristisk kallerop som minner om barns skrik – derav navnet bush baby.

Galagoerne beveger seg utrolig raskt. Når de fanger mat, står de på bakbena sine og har forbena fri til å gripe møll og gresshopper i luften.

De små dyrene er også kjent for sin evne til å hoppe høyt. De kan springe hele 2 meter opp i luften.

Det spesielle ved arten er at det lille dyret har en slags ekstra tunge under sin normale tunge, og den brukes sammen med tennene når dyret pleier pelsen sin. Det eneste formålet til tunge nummer to er nettopp å stelle pelsen.

Okapi

Okapi

Okapien er et pattedyr vi fremdeles ikke vet så mye om.

Den ser helt spesiell ut, for den har stripede ben som en sebra, et hode som en sjiraff og en kropp som ligner en hests. Selv om man skulle tro at den var i slekt med sebraen, er den faktisk i familie med sjiraffen. Før år 1900, da den ble oppdaget av forskerne, kalte man den for den afrikanske enhjørningen, for man trodde at arten var en myte som ikke fantes i virkeligheten.

Den har et kallerop på 14 Hz, og det er så lavt at mennesker ikke kan høre det. Et menneske kan nemlig kun høre lyder på 20 Hz og høyere.

Skjelldyr

Skjelldyr

Skjelldyret er et helt uvanlig pattedyr. Keratinskjellene som dekker hele dyrets kropp, bortsett fra hodet, utgjør 20 % av skjelldyrets samlede vekt. Tungen til dette dyret kan bli opptil 40 cm lang, skjelldyret ruller seg sammen til en kule hvis det angriper og det er helt tannløst.

Dette pattedyret lever bl.a. av maur og termitter og fordøyer maten ved å spise grus og sand. De skarpe klørne brukes til å finne mat når den graver huller i jorden under buskene.

Skjelldyret lever i tropiske områder i Afrika, på savannen eller i skogen, fra Sudan til Namibia og Botswana. Og skogen – og spesielt trærne – er viktig for pattedyret, for her kan det skjule seg hvis det er fare på ferde.

Dyret ser ut som om det har en rustning, og dessverre er skjelldyret det pattedyret i verden som oftest er offer for ulovlig handel.

Gråkrontrane

Gråkrontrane

Gråkrontranen er et imponerende syn. Den vakre, gylne kronen, den grå fjærdrakten og ikke minst de knallrøde tinningene og posen på halsen er bare noen av de unike kjennetegnene til denne fuglen. Den bor i de sørlige og østlige delene av Afrika – fra Uganda/Kenya til det sørøstlige Sør-Afrika – ved elver og sumper og på savanner.

Tranen er rundt 1 meter høy, har et vingespenn på rundt 2 meter og veier 3-4 kilo. Den lever av bl.a. planter, frø, insekter og frosker.

Når gråkrontranen prøver å gjøre kur til sin kommende make, gjør den det med lyder, dans og hopp.

Denne flotte fuglen er den afrikanske tranearten det er størst sannsynlighet for å se, for det er den mest tallrike. Men arten er likevel utrydningstruet.

Vil du bli med på safari?

Savannen er hjemsted for tusenvis av forskjellige ville dyr, både store og små. Hvis du har øynene med deg, kan du derfor også få øye på mange flere dyrearter enn de klassiske safaridyrene.

Vil du oppleve alle de spennende dyrene på savannen i et av Afrikas mange land?

Ta en titt på ett av reisemålene våre i f.eks. Tanzania, Sør-Afrika, Kenya eller Namibia, eller kontakt reisekonsulentene våre. De sitter klare til å hjelpe deg med å finne den perfekte safarien.

Afrikasafari.no – Kom helt tett på!

Vi bruker cookies til statistikk og målrettet markedsføring hos tredjepart.
Du samtykker i dette ved å klikke deg videre.
Les mer her.

Velkommen til ny design på Afrikasafari.no

Vi har fått ny design siden du sist besøkte oss, men reisene våre er fremdeles de samme.