• Fornøyde gjester siden 2006
  • Dedikerte reiseeksperter
  • Gjennomtestede kvalitetsreiser
  • Lokale guider valgt med omhu
  • Prisgaranti
  • Assistanse 24/7
  • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Botswana

Her på siden får du svar på oftest stillede spørgsmål om Mauritius, f.eks. om valuta og vaccinationer.

Praktisk informasjon om Botswana

Praktisk informasjon om Botswana

Her på siden får du svar på oftest stillede spørgsmål om Mauritius, f.eks. om valuta og vaccinationer.

1. Vær og dyreliv i Botswana måned for måned

Store deler av Botswana består av ørken. 70 % av landet er dekket av Kalahari-ørkenen, og siden hele landet ligger høyt over havoverflaten, er klimaet her primært subtropisk steppeklima. Litt regn faller det likevel – men mest i nord, der du f.eks. finner Chobe nasjonalpark og Okavango-deltaet. Klimaet er generelt ganske stabilt året rundt, og landet er derfor i utgangspunktet et helårsreisemål.

Nedenfor kan du lese litt mer om hvordan været er i løpet av året og hvordan været påvirker dyrelivet:

Den regnfulle perioden i Botswana
Hele perioden fra november til mars er Botswanas sommer og regnfulle periode.

Denne perioden særpreges av meget høye temperaturer og relativt stor risiko for regn- og tordenbyger. De fleste bygene faller som regel i ettermiddagstimene.

I denne årstiden er det ofte et flott, dramatisk farvespill på himmelen samt et frodig, grønt landskap, og dette gjør disse månedene til de mest fotogene i Botswana. I tillegg er den regnfulle perioden en optimal tid å reise til landet på hvis du liker å observere fugler. I denne tiden er det nemlig gode muligheter til å overvære både migrerende og lokale fugler som yngler.

Trærne har et tett løvverk, så derfor kan det til tider være vanskelig å få øyene på dyrene på safari. Til gjengjeld er det massevis av dyreunger og de mange fuglene å holde utkikk etter. Dessuten tiltrekker dyreungene seg rovdyr som løver, hyener og leoparder på utkikk etter et lett bytte.

November til desember er starten på den regnfulle perioden, og da kommer regnet tilbake etter årets tørre periode. I disse månedene er det høye temperaturer, spesielt om dagen, så regnet gir lindring for både dyr og mennesker som er varme og trenger vann.

Januar til mars er de siste månedene i den regnfulle perioden, men også den perioden da det regner mest, og da regnet kan strekke seg over lengre perioder. Selv om det faller den største mengden nedbør i disse månedene, er det fremdeles varmt. I den nordlige delen av landet kan noen av leirene i området være stengt nettopp pga. regnet.

Den tørre perioden i Botswana
Perioden fra april til oktober er Botswanas vinter og tørre periode.

Denne perioden har blå, skyfri himmel og stort sett ingen nedbør. Det er relativt varmt om dagen, men til gjengjeld kan det ofte bli kjølig om natten og i morgen- og kveldstimene. Det er derfor lurt å pakke litt varme klær hvis du reiser i denne perioden.

Trærne mister bladene i løpet av disse månedene, og det er godt muligheter til å observere det imponerende dyrelivet.

April til mai er starten på den tørre perioden. Sammenlignet med månedene før, faller temperaturene litt, men det er fremdeles varmt om dagen. Det er generelt tørt, men med litt nedbør i løpet av april. Selv om dette offisielt er en tørr periode, er landskapet likevel forholdsvis grønt og frodig etter nedbøren i den regnfulle perioden.

Juni til august er høysesong for safari. Dagtemperaturene er behagelige, og det er så å si ingen nedbør. Noen steder holder det på å bli veldig tørt, og det betyr at dyrene samler seg rundt vannhullene.

Det er også i denne tiden at vannet kommer til verdens største innlandsdelta: Okavango-deltaet. Interessant nok fylles deltaet faktisk ikke av det regnvannet som faller i Botswana, men derimot av regnvann som faller i fjellene i Angola.

September og oktober er slutten på den tørre perioden. Nå begynner det å bli varmere jo mer den regnfulle perioden nærmere seg. Det er imidlertid fremdels veldig tørt, og det betyr veldig gode muligheter til å oppleve dyrene som samles rundt de vannhullene som fremdeles finnes.

Værstatistikk for Okavango-deltaet:
JAN
FEB
MAR
APR
MAI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DES
Gjennomsnittlig maks.temp.
32
31
31
31
28
25
25
29
32
35
34
32
Gjennomsnittlig min.temp.
19
19
18
15
10
6
6
9
14
19
19
19
Nedbør i mm
104
95
81
25
5
1
1
0
1
17
43
81
Værstatistikk for Chobe nasjonalpark:
JAN
FEB
MAR
APR
MAI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DES
Gjennomsnittlig maks.temp.
32
31
32
31
30
27
27
30
34
35
34
32
Gjennomsnittlig min.temp.
21
20
20
18
14
11
10
13
17
21
21
21
Nedbør i mm
158
133
80
17
1
1
0
0
0
22
63
151
2. Reisebetingelser

Les vennligst våre generelle reisebetingelser grundig, da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Afrikasafari.no. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.

Klikk her for at lese reisebetingelsene.

3. Hjelp til å tegne reiseforsikringer

På vår side om forsikring kan du selv beregne og bestille din reiseforsikring.

Klikk her.

 

4. Vaksinasjon

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær oppmerksom på forskriftene om gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet afrikansk land.

5. Visum / pas

Ved innreise til Botswana kreves det ikke visum for norske statsborgere ved opphold på mindre enn 90 dager, men passet ditt må være gyldig i 6 måneder etter hjemreisen.

Hvis du planlegger å besøke Victoria Falls fra Botswana eller du lander i Victoria Falls eller Livingstone, trenger du som norsk statsborger visum til Zambia og/eller Zimbabwe. Du kan søke om visum på Zambias og Zimbabwes ambassader i Stockholm, og dette koster ca. 300 kr. Man kan også kjøpe visum på grensen. Husk å ha med kontanter (USD) til dette.

Her kan du lese mer om regler og fremgangsmåter for å få visum: www.zambiaembassy.se og http://www.zimembassy.se/

Botswana – når du reiser med barn under 18 år.

1. juni 2015 trådete nye regler i kraft for innreise til/transitt via Botswana med barn under 18 år.

Ifølge de nye reglene må barn (under 18 år) ta med og forevise sin fødselsattest (på engelsk). Dette gjelder også selv om barnet reiser sammen med begge foreldre.

Hvis barnet kun reiser med en forelder eller uten foreldre, kreves det skriftlig samtykke fra den andre forelderen/begge foreldre, i form av en fullmakt, som må tas med på reisen. I tillegg må barnets fødselsattest (på engelsk) fremlegges. Dette gjelder også ved felles foreldreansvar.

Hvis de av foreldrene er avgått ved døden, må det medbringes en dødsattest, oversatt til engelsk, samt barnets fødselsattest (også på engelsk).

Du får attester på engelsk ved å rette en henvendelse til Folkeregisteret (du må først logge deg inn i Altinn).

Vi anbefaler at du kontakter Fylkesmannen eller Utenriksdepartementer angående oversettelse av eventuelt andre nødvendige dokumenter.

Vær oppmerksom på at et norsk offentlig dokument eller en fullmakt kun er gyldig når den er bekreftet av en offisiell myndighet i Norge. I Norge får du blant apostillestempel hos Fylkesmannen.

Mer informasjon

Du kan lese mer om de nye innreisebestemmelsene her: http://www.nwivisas.com/nwi-blog/south-africa/new-immigration-regulations-for-parents-travelling-with-kids/

Vi retter oss eter Utenriksdepartementets anbefalinger, og henviser til deres hjemmeside for ytterligere informasjon. http://www.landsider.no/land/sorafrika/reise/innreise/#contentinfoanchor

Hvis du ønsker nærmere opplysninger, kan du også kontakte Sør-Afrikas ambassade i Norge: http://www.dirco.gov.za/oslo/

Link til forklaring av Apostille-stempel:

http://www.skatteetaten.no/no/Person/Folkeregister/Utlevering-av-opplysninger/Attester/Apostille-og-legalisering/

http://www.fylkesmannen.no/Folk-og-samfunn/Apostillestempel-pa-dokumenter/

6. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt.  Hvis du har kommentarer til reiseplanen eller legger merke til feil i navnene, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

7. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for tips. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

8. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

9. Bagasjen din

Vi bruker flere ulike flyselskaper til Botswana, så derfor kan det variere hvor mye du kan ta med som innsjekket bagasje og håndbagasje. Se informasjonen om dette på flybilletten din eller kontakt oss hvis du har spørsmål om bagasje.

Vi anbefaler deg å pakke tingene dine i myke bager når du skal på safarireise. Det er nemlig enklere å pakke safaribilene med myke bager enn med kofferter. Det er spesielt vanskelig å få plass til kofferter med hardt skall. Derfor ber vi deg om å unngå å bruke kofferter med harde kanter, hvis mulig.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Ta også med deg en vindjakke i håndbagasjen, for det kan trekke kaldt fra flyets klimaanlegg. Hvis du har plass til overs, kan du med fordel også pakke safarihatten.

10. Annkomst / Avreise

Etter passkontrollen ved ankomst, vil dere bli mødt av en guide fra BUSHTRACKS, som er vår representant i Botswana.  Han vil stå med et skilt med enten ditt navn eller vår logo; et løvehode. Guiden kjører dere til hotellet – avtal tid med guiden eller i hotellresepsjonen for returen på hjemreisedagen. Transporten til og fra flyplassen er inkludert i pakkeprisen.

11. Valuta

Den lokale valutaen i Botswana er Pula (BWP), som forøvrig betyr ”regn”. Vi anbefaler at du veksler til Pula i Botswana eller tar ut Pula i minibank ved ankomst til Botswana. Hvis du bruker den lokale valutaen, skal du passe på å ha små sedler, for lokale butikker o.l  kan nesten aldri veksle store sedler. I lokale turistforretninger kan man primært betale med Pula og noen ganger med små dollarsedler. På lodger er dollar og noen ganger Rand mer utbredt. Vi anbefaler at du veksler slik at du både har Pula og dollar.

12. tips

Det er frivillig å gi tips i Botswana, men det tas alltid gjerne imot. Hvis du under oppholdet har fått spesielt god behandling og ønsker å belønne dette, er det helt i orden å gi tips. På lodger/hoteller i Botswana ligger det vanligvis en konvolutt ved en “tips box” som du legger tipstil hele personalet i ved avreise.

Som en tommelfingerregel foreslås følgende:

  • Guider: 10- 20 USD pr. person pr. dag
  • Mokoro-stagere/naturguide/butler: 5 – 10 USD pr. person pr. dag

Både USD og BWP tas gjerne imot.

13. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

14. Tidsforskjell

Det er ingen tidsforskjell mellom Norge og Botswana.

15. Elektrisitet

De fleste hoteller og lodger får elektrisitet fra egne generatorer. Strømstyrken er 240 volt, og det brukes støpsler med 3 pinner, så formatet er et annet enn på norske støpsler. Vi anbefaler deg å ta med deg en  adapter, for hoteller har ikke alltid adaptere å låne bort til gjestene.

16. Viktig å ta med i bagasjen

* Lyse sommerklær til safariturene.

* Penere klær til kveldene på hotell og lodge, f.eks. langbukser og langermede skjorter som beskytter mot myggen etter solnedgang og om nødvendig mot solen om dagen.

* Jakke eller genser, for det kan være kjølig morgen og kveld.

* Sommersko (f.eks. sportssko og bomullssokker). Unngå bare føtter og ben om kvelden pga. mygg.

* Grenuttak til 3-4 støpsler, slik at barbermaskin, mobiltelefon og kamera kan lades opp med én enkel adapter.

* Liten lommelykt og ekstra batterier

17. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Våre mest populære reiser
Hit reiser andre

Vi bruker cookies til å gjøre hjemmesiden vår mer brukervennlig og relevant for deg, samt til å vise deg målrettede annonser. Du samtykker i dette hvis du klikker videre.

Du kan si nei takk til cookies ved å klikke her. Vi bruker en cookie for å huske ditt nei.

Les mer her.