Tlf. 85 29 54 24
Kundeservice man-fre 9-16

Big Five-safarireiser

Hvis man sier Afrika, sier de fleste også safari! Og i den forbindelse har de fleste også en forventing om å få sett det man i Afrika kaller «The Big 5» eller «de fem store», nemlig løve, leopard, neshorn, elefant og vannbøffel. Mulighetene for dette er stor hvis man f.eks. velger å besøke noen av reservatene vi nevner i utfluktene nedenfor. Det er et storslått syn å oppleve disse dyrene i deres naturlige omgivelser, så lad batteriene på kameraet og gled deg til en uforglemmelig opplevelse.

Populære reiser: Big Five-safarireiser

Safari i Tanzania

Opplev det fantastiske dyrelivet og den fantastiske naturen i 4 av de mest kjente nasjonalparkene.

9 dager inkl. flyStrandferier og Safari i 3 nationalparker

Oppdag det fantastiske dyrelivet i tre nasjonalparker og kombiner med avslappende strandferie i Mombasa.

14 dager inkl. flyHa Kuna Matata Safari

Oppdag det fantastiske dyre-livet og naturen i Kenyas beste nasjonalparker.

10 dager inkl. flyMalaria-fri Familiesafari

Bli med på en spennende safari i Kariega med barnevennlige utflukter og strender.

9 dager inkl. flyHa Kuna Matata & strandferie i Mombasa

Uforglemmelige safariopplevelser kombinert med avslappende strandferie i Mombasa.

16 dager inkl. flyOpplev de fem store på nært hold

De fem store er som nevnt øverst løve, leopard, neshorn, elefant og vannbøffel. Noen hevder at de har fått dette navnet fordi de er de største dyrene på savannen – men hvem ville ikke kalt også f.eks. giraffen eller flodhesten for stor? Opprinnelig stammer begrepet fra de tidlige storviltjegerne, som anså dem for å være de fem farligste dyrene å jakte på til fots, så det hadde ikke så mye med størrelsen til dyrene å gjøre. I tillegg har det blitt et kjent begrep på grunn av at disse dyrene foruten å være farlige på mange måter også er svært forskjellige, og derfor må man oppsøke svært forskjellige områder når man skal finne dem. Dermed får man med all sannsynlighet også sett mange andre dyr når man leter etter disse fem.

 

Løven

Løven, også kalt «dyrenes konge», er sammen med elefanten trolig det mest populære dyret man kan se i Afrika. Det er Afrikas største rovdyr, og med en skulderhøyde på opp til 1,2 meter og en snittvekt på 150-220 kg blir løven bare overgått av tigeren blant verdens 36 katteraser. Dessverre er det bare 25-30 000 igjen av dem på kontinentet, og tallet synker på grunn av færre leveområder og krypskyting. De beste sjansene for å se disse imponerende skapningene er i områder som Mara/Serengeti i Kenya og Tanzania, samt i Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika, men det er en lang rekke andre områder som også gir gode muligheter.

 

Leoparden

Leoparden er til manges overraskelse et av de mest utbredte dyrene i Afrika. Disse prektige skapningene kan likevel være vanskelige å få øye på, fordi bestandene ofte er små og territoriene store. Dessuten er de veldig sky og godt kamuflerte i naturen, og de er nattdyr, så du må ha øynene med deg hvis du skal være så heldig å få sett disse enestående dyrene.

Navnet leopard stammer fra antikkens Hellas. Der trodde man at dyret var en blanding av løve, som på gresk heter leo, og panter, som på gresk heter pardos. Man kan gjenkjenne leoparden på den muskuløse kroppen og den flekkede pelsen. Sammenlignet med geparden, som ofte forveksles med leoparden, er den mer solid bygget, halsen er bredere og beina kortere, og leopardens flekker består vanligvis av mørke ringer som er lyse i midten. Geparden er på sin side veldig tynn og har mørke flekker som alltid er helt fylt, og så løper den raskere.

 

Neshornet

Neshornet er et stort pattedyr som vanligvis veier mellom 1 og 2 tonn. Det har ingen naturlige fiender, bortsett fra mennesket, trolig på grunn av størrelsen. Det lever to forskjellige typer neshorn i Afrika; det svarte og det hvite. Til tross for navnet er begge typene grå og har de karakteristiske to hornene på nesen, der det forreste er lengre enn det bakerste.  Neshorn er ikke de enkleste dyrene å få øye på, spesielt i Øst-Afrika og en del større safariområder, til tross for størrelsen. På grunn av krypskyting har de nesten blitt utryddet i store deler av Afrika.

Hvis man skal ha størst mulig sjanse til å se disse imponerende dyrene, er Kenya et av de bedre stedene, for der lever det fortsatt både svarte og hvite neshorn. I Tanzania er Ngorongoro et bra sted hvis man ønsker å se svarte neshorn. Dessuten finnes det en del private reservater i Sør-Afrika, som f.eks. Kruger nasjonalpark.

 

Elefanten

Elefantene er vanligvis lette å få øye på, hovedsakelig på grunn av størrelsen. De er de største dyrene som lever på land og veier rundt 6000 kg når de er fullvoksne. Elefantene har i mange år blitt jaktet på av krypskyttere, som var ute etter støttennene deres. Elfenben har nemlig vært (og kan dessverre fortsatt være) verdt svært mange penger. De fleste nasjonalparker og reservater er heldigvis veldig flinke til å observere og forsvare dyrene som lever i verneområdene, slik at de har oppnådd store, solide bestander opp gjennom årene.

Elefantene er unike dyr, og spesielt er de kjent for å være svært intelligente, sosiale og lekne. Derfor er de trolig også de mest underholdende dyrene å observere. Men man skal ikke la seg lure, for de kan også være noen av de mest fryktinngytende dyrene på grunn av størrelsen og det uforutsigbare temperamentet. I likhet med alle andre dyr må de behandles med den største respekt!

Vannbøffelen

Vannbøffelen er Afrikas største okse og kan til og med veie opp til 800 kg. Den er kjent for temperamentet, som er uforutsigbart, og den kan til tider være svært aggressiv. Selvfølgelig må man holde god avstand til disse dyrene, men det går heldigvis sjelden ut over mennesker, siden de ensomme hannene nesten utelukkende går etter sårede eller etterlatte dyr. Når de flokkes er de som regel svært sky.

Bøffelen er den man oftest møter av «de fem store». De må drikke vann hver dag, så det er derfor vi ofte støter på dem i de frodige områdene, der man kan være heldig å se flokker på flere hundre på vandring etter friskt gress.

 

Du kan oppleve The Big 5 i følgende land: Sør-Afrika, Kenya, Tanzania og Botswana. Det er likevel ganske sjelden at man opplever neshorn i Botswana.