Tlf. 85 29 54 24 | man-fre 9-16
ForsidePraktisk infoSør-Afrika

Praktisk informasjon om Sør-Afrika

Denne siden gir deg svar på praktiske spørsmål som kan oppstå i forbindelse med at du skal være med på en av våre safarireiser til Sør-Afrika. Hvis du har ytterligere spørsmål, sitter vi klar til å hjelpe deg.

1. Vær i Sør-Afrika

Generelt er Sør-Afrika et spennende reisemål året rundt, selv om Sør-Afrika har sommer, når vi har vinter. Sør-Afrikas sommer og regntid er fra november til februar, og i den perioden veksler været mellom sol til regn og tropiske stormer. Dog er det overveiende solskinn.

Værstatistikk
JAN
FEB
MAR
APR
MAI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DES
Gjennomsnittstemp.
29
29
28
27
25
23
23
25
27
27
27
28
Nattemp.
19
19
18
14
10
6
6
9
12
14
17
18
Vær statistikk Gjennomsnitts temp. Nat temp.
JAN 29 19
FEB 29 19
MAR 28 18
APR 27 14
MAI 25 10
JUN 23 6
JUL 23 6
AUG 25 9
SEP 27 12
OKT 27 14
NOV 27 17
DES 28 18

Temperaturene over er gjennomsnittstemperaturer, og i sommermåneden (okt., nov., des., jan., feb.) må det forventes ekstremt høye temperaturer og luftfuktighet. På høysommeren (nov., des., jan.) blir det 40 grader (eller over) stort sett hver dag. Luftfuktigheten kan komme opp i 90% og på grunn av dette føles det ofte en hel del varmere (”real feel temperature”) enn hva termometeret viser.

2. Reisebetingelser

Les vennligst våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Afrikasafari.no. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for at lese reisebetingelsene.

3. Reiseforsikring

På vår side om forsikring kan du selv beregne og bestille din reiseforsikring.
Klikk her.

4. Vaksiner

Vi råder deg til å kontakte fastlegen din eller en autorisert vaksinasjonsklinikk.

Vær oppmerksom på forskriftene om gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet afrikansk land.

På http://www.fhi.no/ kan du lese mer.

5. Visum

For norske statsborgere utstedes visum for opphold i opptil 90 dager ved ankomst til Sør-Afrika. Passet må være gyldig i minst 3 måneder etter at besøket er avsluttet og passet må inneholde minst en blank side. 
Les mer om visumregler og prosedyrer på: www.landsider.no.

Dersom du har bestilt kombinasjonen med Victoria Falls, trenger norske statsborgere visum til Zambia. Du kan søke om dette via den zambiske ambassaden i Stockholm (koster ca. 300 kr.). Dessuten kan du også kjøpe det ved ankomst på flyplassen i Livingstone. Husk å ha 50 USD i kontanter klar til dette.

Les mer om visumregler og prosedyrer på: www.zambiaembassy.se

Sør-Afrika – når du reiser med barn under 18 år.

1. juni 2015 trådete nye regler i kraft for innreise til/transitt via Sør-Afrika med barn under 18 år.

Ifølge de nye reglene må barn (under 18 år) ta med og forevise sin fødselsattest (på engelsk). Dette gjelder også selv om barnet reiser sammen med begge foreldre.

Hvis barnet kun reiser med en forelder eller uten foreldre, kreves det skriftlig samtykke fra den andre forelderen/begge foreldre, i form av en fullmakt, som må tas med på reisen. I tillegg må barnets fødselsattest (på engelsk) fremlegges. Dette gjelder også ved felles foreldreansvar.

Hvis de av foreldrene er avgått ved døden, må det medbringes en dødsattest, oversatt til engelsk, samt barnets fødselsattest (også på engelsk).

Du får attester på engelsk ved å rette en henvendelse til Folkeregisteret (du må først logge deg inn i Altinn).

Vi anbefaler at du kontakter Fylkesmannen eller Utenriksdepartementer angående oversettelse av eventuelt andre nødvendige dokumenter.

Vær oppmerksom på at et norsk offentlig dokument eller en fullmakt kun er gyldig når den er bekreftet av en offisiell myndighet i Norge. I Norge får du blant apostillestempel hos Fylkesmannen.

Mer informasjon

Du kan lese mer om de nye innreisebestemmelsene her: http://www.nwivisas.com/nwi-blog/south-africa/new-immigration-regulations-for-parents-travelling-with-kids/

Vi retter oss eter Utenriksdepartementets anbefalinger, og henviser til deres hjemmeside for ytterligere informasjon. http://www.landsider.no/land/sorafrika/reise/innreise/#contentinfoanchor

Hvis du ønsker nærmere opplysninger, kan du også kontakte Sør-Afrikas ambassade i Norge: http://www.dirco.gov.za/oslo/

Link til forklaring av Apostille-stempel:
http://www.skatteetaten.no/no/Person/Folkeregister/Utlevering-av-opplysninger/Attester/Apostille-og-legalisering/

http://www.fylkesmannen.no/Folk-og-samfunn/Apostillestempel-pa-dokumenter/

6. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt.  Hvis du har kommentarer til reiseplanen eller legger merke til feil i navnene, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

7. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for drikkepenger. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

8. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Vi anbefaler at du reserverer sete på flyet. Mange flyselskaper tilbyr også oppgradering av reserverte billetter til plasser med ekstra plass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Dette kan du gjøre på flyselskapets hjemmeside. De fleste selskaper har et punkt på menyen som heter ”manage my booking”.  Vær oppmerksom på at mange flyselskaper krever betaling for setereservasjon, så du må ha kredittkortet/betalingskortet ditt klart når du går i gang.

Dessverre er det ikke like regler for når det åpnes for reservasjon av seter. Vi anbefaler derfor at du så tidlig som mulig prøver å reservere sete, for da får du også vite når du kan reservere, hvis det ennå ikke er mulig å gjøre det. Det er meget vanlig at det ikke er mulig å reservere sete før mellom 72 og 24 timer før avreise.

9. Koffert og håndbagasje

Vi benytter mange forskjellige flyselskaber til Sør-Afrika, derfor kan det variere hvor mye du kan ta med i innsjekkert bagasje, samt håndbagage. Se informasjon om dette på flybilletten din eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette.

Du og din reiseledsager bør pakke koffertene på en sånn måte, at dere begge kan unnvære den ene kofferten. Det oplever dere sikkert ikke, men vi har da hørt om andre, som stod på en flyplass og manglet en koffert. Skjer det, kan det gå et par dager før en slik koffert blir levert til det hotellet, som dere bor på under safarien, det vil si: Pestana Kruger Lodge, Malelane 1320, Mpumalanga, Sør-Afrika. Tlf. +27 13 790 2500 / +27 13 7900 291. Skriv dette ned for en sikkerhets skyld.

Sørg for å ha alle viktige, uunnværlige ting i håndbagasjen: pass, visum, flybillett, forsikringer, kredittkort, penger, resepter, evt. info om særlige helsestilstand(er) pluss malariapillene, livsviktig medisin (sukkersyke o.s.v.), medisin mot allergi eller for plutseligt magebesvær (f.eks. Imodium) og smertestillende Panodil/Paracet o. l. pluss kamera, kikkert o.s.v.
Det kan blåse kaldt fra flyets aircondition, så ta en vindjakke med i håndbagasjen, og kanskje også safarihatten.

10. Transport i Sør-Afrika

På flyplassen i Johannesburg mottas dere av vår guide. Dere kjører i en stor safaribil med aircondition, gjennom den vakre sør-afrikanske naturen til Pestana Kruger Lodge. Turen tar ca. 4 timer uten pauser.

11. Kjøreavstander på safari

Kjøreavstander for Safari & Victoria FallsSafari & Cape Town og Safari & Mauritius:

 • Fra Johannesburg til Protea Kruger Lodge: 430 km – ca. 5 timer
 • Heldagstur til Drakensfjellene:
 • 200 km til første utsiktspunkt, totalt ca. 10 timers tur, ca. 480 km hele dagen

I alt ca. = 1300 km – uten gamedrive

Husk at alle avstander og tidsangivelser er omtrentlige, og med forbehold for vær -og føreforhold.

12. Skandinavisk tur-koordinator

På Pestana Kruger Lodge har vi en skandinavisk turkoordinator som vil gjøre sitt beste for at dere skal få en problemfri ferie med mange positive opplevelser.

Dersom du vil ringe turkoordinatoren fra din norske mobil, skal du bruke følgende
nummer: 0027 79 80 55 215. Legg inn nummeret i mobilen din før du reiser, så kan du ringe hvis dere blir forsinket ved ankomsten, eller du av andre grunner har bruk for å få tak i turkoordinatoren.
Vil du ringe fra telefonen i boligen på Pestana eller fra resepsjonen, så er nummeret: 079 80 55 215.

13. Halvpensjon

Pestanas overdådige ta-selv frokostbord og ta-selv middag, med mange forskjellige valgmuligheter er inkludert i prisen. Drikkevarer og lunsj er for egen regning. Som en rettesnor kan vi nevne, at våre gjester i gjennomsnitt bruker litt over 1 000 NOK per person på lunsj og drikkevarer under hele oppholdet.

14. Spisetider

Restauranten har åpent for en stor morgenbuffet kl. 07-10, og middag er fra kl. 19-22. Disse to måltidene er inkludert i safarireisens pris.

Lunsj er for egen regning og fås fra kl. 11-17. Rett utenfor Pestanas ligger restauranten Hamiltons – en hyggelig oase med god mat.

Utenfor spisetidene kan dere bestille roomservice mot et gebyr.

15. Valuta i Sør-Afrika

Den sør-afrikanske valutaen er Rand. Kursen er ca. 30% lavere enn den norske kronen, men kjøpekraften er høyere. Med ditt internasjonale kredittkort kan du ta ut opp til 2 000 Rand per dag i hver minibank. Start med den på flyplassen.

Alt, hva du kjøper på Pestana utover ekstra turene, skrives på din boligs nummer, du skal bare vise nøkkelen. Ved avreisen kan du betale den samlede regningen med ditt internasjonale kredittkort.

Vi anbefaler deg å ta med litt Euro til mellomlandingen.

16. Tips

Tips er viktig i et land som Sør-Afrika, der lønningene for ansatte i servicebransjen ofte er så lave at det er umulig å leve bare av dem.

Følgende er vanlig:

Guide/sjåfør: 100-150 Rand for en hel dag for 2 personer som reiser sammen

Tjenere: 10-30 Rand eller 10 % av regningen

Rengjøringspersonalet: 10-20 Rand om dagen

Tips til personalet på Pestana Kruger Lodge gis i kontanter. På restauranter/barer kan man skrive tips på regningen.

17. Turistskatt

Som turist i Sør-Afrika skal man betale turistskatt for overnattingen. Dette er ikke inkludert i pakkeprisene våre. Dere skal betale ca. 6-8 Rand pr. rom pr. natt, som betales på romregningen ved utsjekk. Vi tar forbehold for eventuelle endringer i turistskatten.

18. Tidsforskjell

Det er samme tid i Sør-Afrika og Skandinavia, når det er sommertid hjemme. I vintertiden er Sør-Afrika er vi en time foran oss. Når klokken er 12 i Norge, er den 13 i Sør-Afrika.

19. Bestilling av ekstraturer

I turprogrammene er det 1- 3 fridager, som gir dere mulighet til å få oppfylt individuelle ønsker.

Ekstraturene bestilles hos vår danske tur-koordinator som sørger for alt det praktiske. Turene betales i Rand, senest 24 timer i forveien. Dere kan også betale med kredittkort.

Les mer om mulige ekstraturer under turprogrammet på hjemmesiden.

20. Safariturene

Hver enkel safaritur tilpasses etter været og andre omstendigheter. Turene kan som utgangspunkt ikke byttes til annet eller refunderes. Safariturene ute blant de ville dyrene foregår i åpne kjøretøy. Forøvrig foregår all annen kjøring i air-conditionerte minibusser.

En av våre to skandinaviske tur-koordinatorer er med på turene så langt det er praktisk mulig. Ellers gjennomføres de med engelsktalende guide.

21. Myggnetting

Myggen kommer frem, når solen går ned, og temperaturen daler. Det er i tussmørket, de fleste blir stukket. Så på den tiden anbefaler vi lange bukser og kanskje en langermet skjorte/bluse. Bruk myggspray eller stift på ankler, håndledd, hender og i nakken.

På hvert rom finner du en myggolje til kroppen.

22. Barn på safari i Sydafrika

Safarilodgen i Sør-Afrika og våre safariturer er veldig barnevennlige. Den afrikanske savannens dyreliv er spennende, ikke minst for barn, som er velkomne på safari.

Dog SKAL man av sikkerhetsmessige årsaker være over 12 år for å delta på safari til fots (bush walk) med rangers, og over 6 år for å delta i kveldssafari i åpent kjøretøy.

23. Tøyvask

Når du bor på Pestana Kruger Lodge har du mulighet for å få vasket klær ved hotellets vaskeri. Legg skittentøyet i posen om morgenen, sammen med følgesedlen og du får de rene klærne levert senere samme dag.

Du kan også vaske selv, men ikke heng opp klær til tørk ute, da risikerer du at fluene legger egg på dem!

Prisliste Pestana Kruger Lodge:

Type tøj Pris pr. stk. tøj i Rand
Bluse 24
Skjorte 20
Bukser 22
Jeans 20
Skjørt 26
Kjole 30
Shorts 14
Undertrøye 8
Underbukser 8
Pysjamas 18
Sokker 8
BH 10
Treningsdragt 30
T-Skjorte 14

Prisene over er veiledende, og vi tar forbehold for prisendringer.

24. Internett

Pestana Kruger Lodge har en gjeste- pc med internettforbindelse, som kan benyttes gratis. har du din egen laptop med, har du gratis, trådløs internettforbindelse overalt i Pestanas hovedbygning med resepsjon, bar, restaurant, TV-stue, men ikke i boligene.

25. Festlig dag

Gi turkoordinatoren et diskret vink noen dager før, hvis dere har noe spesielt å feire: bryllupsdag, fødselsdag eller lignende, så lager vi en overraskelse sammen.

26. Bagasje som er viktig å ta med
 • Lyse sommerklær til safariturene (sterke farger kan tiltrekke tsetse fluer, som kun finnes noen steder i parkene). Det er billig å få vasket klær, så pakk ikke for mye med.
 • Penere klær til kveldene på hotellet og lodgen, f.eks. lange bukser og langermet skjorter, som beskytter mot mygg etter solnedgang, og om nødvendig mot dagens sol.
 • Vindjakke, da det kan være kjølig morgen og kveld.
 • Sommerfottøy (f.eks. sportssko og bomullsokker). Unngå bare føtter og ben om kvelden pga. mygg.
 • Fordelerboks til 3-4 stikkontakter, så barbermaskin, trimmer, el-tannbørste og batterier kan bli oppladet via en enkelt adapter.
 • Liten lommelykt og ekstra batterier
27. Husk å ta med som håndbagasje
 • Penger, pass og billetter
 • En adapter med 3 tykke, runde ”ben”
 • Solbriller
 • Myggbalsam (både gå-vekk-mygg og kløestillende)
 • Solkrem og leppepomade
 • Medisin, som dere bruker hjemme (alltid kun med i håndbagasjen for sikkerhets skyld)
 • Håndmedisin: smertestillende, allergipiller, middel mod tynn mage, malariapiller, plaster og desinfiserende servietter.
 • Kikkert
 • Kamera og ekstra memory cards + batteriopplader. Plastikkpose til å beskytte kameraet mot Afrikas fine støv.
 • Skulderveske med robust rem og glidelås, eller pengebelte, eller gode innerlommer, med glidelås.
 • Et par kopier av alle personlige papirer, som pass, visum, flybilletter, reiseforsikring, vaksinasjonkort, internasjonale betalingskort (MasterCard, Visakort mv.), førerkort og hva som ellers er i lommeboken – alt sammen til fordeling i hverandres håndbagasje.
 • Telefonliste til omgående sperring av forsvunnet betalingskort og til forsikringsselskapet mv.
 • Postadresser på de som du vil sende et postkort til, og mailadresser på de som skal ha feriemails
 • Notisbok og kulepenn
 • En god bok eller flere til den lange flyreisen ut og hjem
 • Kanskje en engelsk/norsk – norsk/engelsk lommeordbok
SPØRSMÅL?

Kontakt ekspertene våre nå:
85 29 54 24
info@afrikasafari.no

Åpningstider:
Hverdager 9 - 15.45

Topp 5 reiser
Tanzania & Zanzibar
Tanzania & Zanzibar
Opplevelsesrik safari og hvite sandstrender.
 
Sydafrika & Cape Town
Sydafrika & Cape Town
Unik safari kombineret med storbyoplevelser.
 
Safari i Tanzania
Safari i Tanzania
Opplev det fantastiske dyrelivet og den fantastiske naturen i 4 av de mest kjente nasjonalparkene.
 
Safari i Sør-Afrika & Mauritius
Safari i Sør-Afrika & Mauritius
Utforsk Sør-Afrikas natur og dyreliv, og slapp av på de eksotiske strendene i Mauritius.
 
Luksus safari i Sør-Afrika
Luksus safari i Sør-Afrika
Opplev den fantastiske naturen og dyrelivet i Kruger National Park.
 

Nyhetsbrev

Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev vil du motta en mail ca. 3 ganger om måneden med relevante nyheter, gode tilbud m.m.