• Fornøyde gjester siden 2006
 • Dedikerte reiseeksperter
 • Gjennomtestede kvalitetsreiser
 • Lokale guider valgt med omhu
 • Prisgaranti
 • Assistanse 24/7
 • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Sør-Afrika

Denne siden gir deg svar på praktiske spørsmål som kan oppstå i forbindelse med at du skal være med på en av våre safarireiser til Sør-Afrika. Hvis du har ytterligere spørsmål, sitter vi klar til å hjelpe deg.

Praktisk informasjon om Sør-Afrika

Praktisk informasjon om Sør-Afrika

Denne siden gir deg svar på praktiske spørsmål som kan oppstå i forbindelse med at du skal være med på en av våre safarireiser til Sør-Afrika. Hvis du har ytterligere spørsmål, sitter vi klar til å hjelpe deg.

1. Vær og dyreliv i Sør-Afrika måned for måned

Sør-Afrika er et fantastisk reisemål året rundt. Landets beliggenhet sør for ekvator fører til at årstidene her er “omvendte” av de norske, og derfor er det sommer i Sør-Afrika når vi har vinter her i Norge. Nedenfor kan du lese litt mer om hvordan været og dyrelivet varierer i løpet av året:

Sommer i Sør-Afrika (november til februar)
I denne perioden har Sør-Afrika sommer og regntid. Været veksler mellom sol ogregn, men for det meste er det sol og høye temperaturer. Nettopp kombinasjonen av sol og regn gjør landskapet utrolig frodig, og naturen er tettbevokst. Det varme været og den høye luftfuktigheten fører også til at det til tider kan være risiko for kraftige regnskyll.

Det er gode muligheter til å oppleve dyreunger i Sør-Afrikas safariparker fra slutten av november og hele resten av perioden. Er du fascinert av fuglelivet, vil du fra desember til februar kunne observerer utallige interessante fuglearter i nasjonalparkene.

Høst i Sør-Afrika (mars til mai)
I denne perioden er dagene solrike, temperaturene behagelige og det faller bare lite regn. Det kan være litt kjøligere om kvelden, om natten og i morgentimene.

Landskapet er frodig, og det er fremdeles mye vann i elvene og vannhullene, noe som tiltrekker mange dyr. Det er generelt færre besøkende i nasjonalparkene, og det er gode muligheter til unike dyreopplevelser.

Vinter i Sør-Afrika (juni til august)
Denne perioden har lune og solrike dager med behagelige temperaturer, men forholdsvis kalde netter. Det faller nesten ikke noe regn i den nordlige delen av landet. I den sørlige delen av landet faller det imidlertid litt mer nedbør, og noen dager kan føles som en grå høstdag i Europa.

Den lille regnmengden gjør landskapet mindre frodig, og det er færre blader på trærne. Derfor er trær og busker barere, og det gjør det lettere å få øye på dyrene rundt de få vannhullene der det fremdeles er vann. Så i denne perioden øker også sannsynligheten for å se ”Big Five”. Langs kysten av Sør-Afrika kan du oppleve store flokker av hvaler.

Vår i Sør-Afrika (september til oktober)
I denne perioden faller det begrensede mengder nedbør, og dagene er solrike og deilig varme. Temperaturene stiger jevnt, og spesielt i slutten av perioden kan det bli veldig varmt i dagtimene.

Dyrene er aktive og fremdeles enkle å få øye på i det relativt karrige landskapet. De samler seg runde de vannhullene som ennå har vann. Hvalene søker inn til Sør-Afrikas lange kyst for å pare seg, og derfor er det gode muligheter til å se dem på en hvalsafari.

Perioden er dessuten en ideell tid å reise til Cape Town på, for det faller bare lite regn og villblomstene skaper et fargerikt landskap langs kysten.

Værstatistikk for Nelspruit (Kruger nasjonalpark): JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp. 29 29 28 27 25 23 23 25 27 27 27 28
Gjennomsnittlig min. temp. 19 19 18 14 10 6 6 9 12 14 17 18
Nedbør mm 127 108 90 51 15 9 10 10 26 75 115 131
Værstatistikk for Johannesburg: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp. 26 25 24 21 19 16 17 19 23 24 24 25
Gjennomsnittlig min. temp. 15 14 13 10 7 4 4 6 9 11 13 14
Nedbør mm 125 90 91 54 13 9 4 6 27 72 117 105
Værstatistikk for Cape Town: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp. 26 27 25 23 20 18 18 18 19 21 24 25
Gjennomsnittlig min. temp. 16 16 14 12 9 8 7 8 9 11 13 15
Nedbør mm 15 17 20 41 69 93 82 77 40 30 14 17
Værstatistikk for Port Elizabeth: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp.
25 25 25 23 22 20 20 20 20 21 22 24
Gjennomsnittlig min. temp. 18 18 17 14 12 9 9 10 11 13 15 16
Nedbør mm 36 40 54 58 59 62 47 64 62 59 49 34
2. Reisebetingelser

Les vennligst våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Afrikasafari.no. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for at lese reisebetingelsene.

3. Reiseforsikring

På vår side om forsikring kan du selv beregne og bestille din reiseforsikring.
Klikk her.

4. Vaksiner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær oppmerksom på forskriftene om gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet afrikansk land.

5. Visum

Norske statsborgere får utstedt visum ved ankomst til Sør-Afrika for opphold i opptil 90 dager. Passet ditt må være gyldig i minimum 30 dager etter oppholdets varighet, og det må være minst to blanke sider i passet. Vær oppmerksom på at forlengede pass eller nødpass ikke anerkjennes ved innreise i Sør-Afrika.

Hvis du planlegger å kombinere reisen til Sør-Afrika med et annet av våre reisemål, som f.eks. Victoria Falls i Zambia, Namibia eller Mauritius, må du også være oppmerksom på visumreglene for disse reisemålene.

Du kan lese mer om innreisebestemmelsene til Sør-Afrika her: http://www.dha.gov.za/

Vi anbefaler at du alltid sjekker reglene for visum på utenriksdepartementets hjemmeside.

6. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

7. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for tips. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

8. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

Hvis du flyr via O.R. Tambo lufthavn i Johannesburg, må du være oppmerksom på at innsjekket bagasje må ha minst én flat side og ikke må ha lange løse stropper (som f.eks. en ryggsekk). Hvis man reiser med f.eks. en rund sportsbag eller ryggsekk med lange stropper, må man benytte seg av «baggage wrapping service» på flyplassen før man får lov til å sjekke inn bagasjen.

9. Bagasjen din

Vi bruker mange forskjellige flyselskaper til Sør-Afrika, og derfor kan det variere hvor mye du kan ta med av innsjekket bagasje og håndbagasje. Du finner informasjon om dette på flybilletten din, og du kan også kontakte oss hvis du har spørsmål om dette.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Der kan trekke kaldt fra flyets klimaanlegg, så ta med en jakke med i håndbagasjen og kanskje også safarihatten.

10. Transport i Sør-Afrika

På våre safariturer til Kruger Nasjonalpark blir du mottatt  av våres danske turkoordinator på flyplassen i Johannesburg. Herfra kjører du i safaribuss gjennom den vakre sørafrikanske naturen til lodgen din. Turen fra flyplassen til Kruger tar ca. 4-5 timer.

 

På våre safariturer i Eastern Cape blir du mottatt på flyplassen i Port Elizabeth og kjørt til lodgen, og ankommer du med fly til Cape Town blir du også mottatt av vår lokale representant på flyplassen.

 

På vår kjør-selv-ferie blir du ikke mottatt på flyplassen – her skal du selv sørge for å hente leiebilen din.

11. Kjøreavstander på safari

Fra Johannesburg til Kruger National Park: ca. 400 km – ca. 4-5 timer

Hel dag i Kruger National Park: ca. 200-250 km – ca. 10 timers kjøring med stopp underveis.

Heldagstur til Drakensfjellene: ca. 200 km kjøring til første utsiktspunkt, til sammen en tur på ca. 10 timer, ca. 480 km kjørelengde

Her ser du noen eksempler på hvordan safaribilene kan se ut.

På vår kjør-selv-ferie kan du se avstandene for hver enkelt kjøredag.

Husk at alle avstander er omtrentlige, og det gjelder også kjøretidene. Vi tar forbehold for vær- og vei-forhold.

12. Mat og drikkevarer

Safariturene som er med halvpensjon inkluderer frokost og middag. Dette er vanligvis innholdsrike buffeter med selvbetjening. Når du har halvpensjon, betaler du selv drikkevarer og lunsj. Som en veiledning kan vi nevne at gjestene våre bruker i gjennomsnitt 1.000 DKK pro person på lunsj og drikkevarer under hele oppholdet.

 

Safariturene med helpensjon inkluderer alle måltider – inkl. (lokale) drikkevarer.

13. Valuta i Sør-Afrika

Den sørafrikanske valutaen er rand. Med ditt internasjonale kredittkort kan du ta ut penger i minibanker. Begynn med den på flyplassen. Du kan ta ut maks. 2.000 rand pr. dag pr. kort.

Vi anbefaler deg å ta med litt euro til mellomlandingen.

14. Tips

I Sør-Afrika er tips en del av lønningene til ansatte i servicebransjen. Det forventes derfor at du gir tips til pikkoloer, servitører, stuepiker og guider, som også setter veldig stor pris på dette.

Det er naturligvis frivillig å gi tips, og det er helt opp til deg selv hvor mye du ønsker å gi.

Som en tommelfingerregel kan du regne med følgende:

 • Guide/sjåfør: 100-150 rand for en heldagstur for 2 personer som reiser sammen
 • Servitører: 10-30 rand eller 10 % av regningen
 • Rengjøringspersonalet: 10-20 rand per dag

Tips til personalet på overnattingsstedet gis i kontanter. På restauranter/barer kan man skrive tips på regningen.

15. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

16. Turistskatt

Der skal betales turistskatt i Sør-Afrika. Dette er ikke inkludert i prisene på reisene våre. Du skal betale ca. 6-8 sørafrikanske rand (ZAR) per rom per natt. Dette belastes rommet og betales ved utsjekking fra hotellet. Vi tar forbehold om eventuelle skatteendringer.

 

17. Tidsforskjell

Det er samme tid i Sør-Afrika og Skandinavia, når det er sommertid hjemme. I vintertiden er Sør-Afrika er vi en time foran oss. Når klokken er 12 i Norge, er den 13 i Sør-Afrika.

18. Bestilling av ekstraturer

I programmene våre er det ofte lagt inn fridager som gir gjestene våre mulighet til å få oppfylt individuelle ønsker.

Ekstrautflukter bestilles på lodgen din eller hos vår samarbeidspartner. Utfluktene betales senest 24 timer på forhånd i sørafrikanske rand (ZAR). Det er også mulig å betale med kredittkort.

Du kan lese mer om ekstrautflukter i våre turprogrammer på hjemmesiden.

19. Safariturene

De fastlagte turene tilpasses været og andre omstendigheter. Disse turene kan prinsipielt ikke byttes i noe annet eller refunderes. Safariturene ute blant de ville dyrene foregår i åpne kjøretøyer. All annen transport foregår i minibuss med air condition.

20. Myggnetting

Myggen kommer frem når solen går ned og temperaturen faller. Det er i tussmørket de fleste blir stukket, så på denne tiden av dagen er det lurt å ha på seg lange bukser og kanskje en langermet skjorte. Ta også  myggspray på ankler, håndledd, hender og i nakken. Noen steder det myggnett over sengene – andre steder på vinduene. Det er ikke nødvendig å ta med eget myggnett, men sørg for å ha med nok myggspray.

21. Barn på safari i Sydafrika

Safariturene våre er meget barnevennlige. Dyrelivet på den afrikanske savannen er spennende, også for barn, og barn i alle aldere er velkomne på våre safarier.

Av sikkerhetsgrunner er det en aldersgrense på 12 år for å delta på safari til fots (bush walk) med rangers, og kun barn over 6 år kan bli med på kveldssafari i åpen bil.

22. Elektrisitet

I Sør-Afrika er det også en spenning på 220 volt. Du vil likevel trenge en adapter med tre tykke, runde «ben», for støpslene er annerledes.

23. Bagasje som er viktig å ta med
 • Lyse sommerklær til safariturene (sterke farger kan tiltrekke tsetse fluer, som kun finnes noen steder i parkene). Det er billig å få vasket klær, så pakk ikke for mye med.
 • Penere klær til kveldene på hotellet og lodgen, f.eks. lange bukser og langermet skjorter, som beskytter mot mygg etter solnedgang, og om nødvendig mot dagens sol.
 • Vindjakke, da det kan være kjølig morgen og kveld.
 • Sommerfottøy (f.eks. sportssko og bomullsokker). Unngå bare føtter og ben om kvelden pga. mygg.
 • Fordelerboks til 3-4 stikkontakter, så barbermaskin, trimmer, el-tannbørste og batterier kan bli oppladet via en enkelt adapter.
 • Liten lommelykt og ekstra batterier
24. Husk å ta med som håndbagasje
 • Pass, penger, billetter
 • En adapter med 3 tykke, runde «ben»
 • Solbriller
 • Den medisinen du bruker hjemme (skal alltid tas med i håndbagasjen)
 • Vanlig medisin: smertestillende, allergipiller, middel mot diare (som f.eks. Imodium), malariapiller, plaster og desinfiserende servietter.
 • Kikkert (så du kan se leoparden i treet langt der borte)
 • Kamera og flere minnekort enn du regner med å få bruk for + batteriladeren. Du trenger også en pose til å beskytte kameraet mod Afrikas fine, røde støv.
 • Skulderveske med solid rem og glidelås eller pengebelte eller gode innerlommer som kan lukkes med glidelås.
 • Et par fotokopier av alle personlige papirer, som pass, visum, flybilletter, reiseforsikring, vaksinasjonskort, internasjonale betalingskort (Master Card, Visakort e.l.), førerkort og alt du ellers har i lommeboken – og alt dette fordeles i reisefølgets kofferter og vesker.
 • Telefonliste med nummer for sperring av betalingskort, til forsikringsselskapet o.l.
 • Adressen til alle du vil sende kort til og e-postadressen til dem som skal få ferie-e-post.
 • Notisbok og kulepenner
 • En god bok eller flere til flyturen til Sør-Afrika og hjem igjen.
25. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Våre mest populære reiser
Hit reiser andre

Vi bruker cookies til å gjøre hjemmesiden vår mer brukervennlig og relevant for deg, samt til å vise deg målrettede annonser. Du samtykker i dette hvis du klikker videre.

Du kan si nei takk til cookies ved å klikke her. Vi bruker en cookie for å huske ditt nei.

Les mer her.