• Fornøyde gjester siden 2006
 • Dedikerte reiseeksperter
 • Gjennomtestede kvalitetsreiser
 • Lokale guider valgt med omhu
 • Prisgaranti
 • Assistanse 24/7
 • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Sør-Afrika

Denne siden gir deg svar på praktiske spørsmål som kan oppstå i forbindelse med at du skal være med på en av våre safarireiser til Sør-Afrika. Hvis du har ytterligere spørsmål, sitter vi klar til å hjelpe deg.

Praktisk informasjon om Sør-Afrika

Praktisk informasjon om Sør-Afrika

Denne siden gir deg svar på praktiske spørsmål som kan oppstå i forbindelse med at du skal være med på en av våre safarireiser til Sør-Afrika. Hvis du har ytterligere spørsmål, sitter vi klar til å hjelpe deg.

1. Vær i Sør-Afrika

Generelt er Sør-Afrika et spennende reisemål året rundt, selv om Sør-Afrika har sommer, når vi har vinter. Sør-Afrikas sommer og regntid er fra november til februar, og i den perioden veksler været mellom sol til regn og tropiske stormer. Dog er det overveiende solskinn.

Værstatistikk
JAN
FEB
MAR
APR
MAI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DES
Gjennomsnittstemp.
29
29
28
27
25
23
23
25
27
27
27
28
Nattemp.
19
19
18
14
10
6
6
9
12
14
17
18
Vær statistikk Gjennomsnitts temp. Nat temp.
JAN 29 19
FEB 29 19
MAR 28 18
APR 27 14
MAI 25 10
JUN 23 6
JUL 23 6
AUG 25 9
SEP 27 12
OKT 27 14
NOV 27 17
DES 28 18

Temperaturene over er gjennomsnittstemperaturer, og i sommermåneden (okt., nov., des., jan., feb.) må det forventes ekstremt høye temperaturer og luftfuktighet. På høysommeren (nov., des., jan.) blir det 40 grader (eller over) stort sett hver dag. Luftfuktigheten kan komme opp i 90% og på grunn av dette føles det ofte en hel del varmere (”real feel temperature”) enn hva termometeret viser.

2. Reisebetingelser

Les vennligst våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Afrikasafari.no. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for at lese reisebetingelsene.

3. Reiseforsikring

På vår side om forsikring kan du selv beregne og bestille din reiseforsikring.
Klikk her.

4. Vaksiner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær oppmerksom på forskriftene om gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet afrikansk land.

5. Visum

For norske statsborgere utstedes visum for opphold i opptil 90 dager ved ankomst til Sør-Afrika. Passet må være gyldig i minst 30 dage etter at besøket er avsluttet og passet må inneholde minst 2 blanke sider. Merk: Forlengede pass eller nødpass aksepteres ikke ved innreise til Sør-Afrika. På Utenriksdepartementets hjemmeside finner du også informasjon om visumregler.

Dersom du har bestilt kombinasjonen med Victoria Falls, trenger norske statsborgere visum til Zambia. Du kan søke om dette via den zambiske ambassaden i Stockholm (koster ca. 300 kr.). Dessuten kan du også kjøpe det ved ankomst på flyplassen i Livingstone. Husk å ha 50 USD i kontanter klar til dette.

Les mer om visumregler og prosedyrer på: www.zambiaembassy.se

Mer informasjon

Du kan lese mer om de nye innreisebestemmelsene her: http://www.dha.gov.za/

Vi retter oss eter Utenriksdepartementets anbefalinger, og henviser til deres hjemmeside for ytterligere informasjon. http://www.landsider.no/land/sorafrika/reise/innreise/#contentinfoanchor

Hvis du ønsker nærmere opplysninger, kan du også kontakte Sør-Afrikas ambassade i Norge: http://www.dirco.gov.za/oslo/

 

6. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

7. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for tips. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

8. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

Hvis du flyr via O.R. Tambo lufthavn i Johannesburg, må du være oppmerksom på at innsjekket bagasje må ha minst én flat side og ikke må ha lange løse stropper (som f.eks. en ryggsekk). Hvis man reiser med f.eks. en rund sportsbag eller ryggsekk med lange stropper, må man benytte seg av «baggage wrapping service» på flyplassen før man får lov til å sjekke inn bagasjen.

9. Bagasjen din

Vi bruker mange forskjellige flyselskaper til Sør-Afrika, og derfor kan det variere hvor mye du kan ta med av innsjekket bagasje og håndbagasje. Du finner informasjon om dette på flybilletten din, og du kan også kontakte oss hvis du har spørsmål om dette.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Der kan trekke kaldt fra flyets klimaanlegg, så ta med en jakke med i håndbagasjen og kanskje også safarihatten.

10. Transport i Sør-Afrika

På våre safariturer til Kruger Nasjonalpark blir du mottatt  av våres danske turkoordinator på flyplassen i Johannesburg. Herfra kjører du i safaribuss gjennom den vakre sørafrikanske naturen til lodgen din. Turen fra flyplassen til Kruger tar ca. 4-5 timer.

 

På våre safariturer i Eastern Cape blir du mottatt på flyplassen i Port Elizabeth og kjørt til lodgen, og ankommer du med fly til Cape Town blir du også mottatt av vår lokale representant på flyplassen.

 

På vår kjør-selv-ferie blir du ikke mottatt på flyplassen – her skal du selv sørge for å hente leiebilen din.

11. Kjøreavstander på safari

Fra Johannesburg til Kruger National Park: ca. 400 km – ca. 4-5 timer

Hel dag i Kruger National Park: ca. 200-250 km – ca. 10 timers kjøring med stopp underveis.

Heldagstur til Drakensfjellene: ca. 200 km kjøring til første utsiktspunkt, til sammen en tur på ca. 10 timer, ca. 480 km kjørelengde

Her ser du noen eksempler på hvordan safaribilene kan se ut.

På vår kjør-selv-ferie kan du se avstandene for hver enkelt kjøredag.

Husk at alle avstander er omtrentlige, og det gjelder også kjøretidene. Vi tar forbehold for vær- og vei-forhold.

12. Informasjon om kjør-selv-ferie i Sør-Afrika

Det er relativt greit å kjøre selv i Sør-Afrika. Det gir en fantastisk frihet å ha sin egen bil og selv bestemme hvor og når man har lyst til å stoppe.

Ved henting av leiebilen må du fremvise pass og internasjonalt førerkort. Det reserveres et depositum på kredittkortet ditt. Dette blir tilbakeført på kredittkortet når bilen leveres tilbake. Ønsker du å leie GPS, koster det ca. 800 rand, og hvis du gjerne vil ha en ekstra sjåfør til bilen, koster det ca. 929 rand. Den ekstra kostnaden for enveisleie er heller ikke inkludert og er på ca. 1185 rand. Merk at alle beløpene vedrørende tilkjøp ved billeie er veiledende og kan variere avhengig av sesong.

Det er viktig å være klar over at selv hovedveiene i Sør-Afrika ofte deles både med dyr, fotgjengere, syklister, busser og lastebiler. Så vær ekstra oppmerksom når du kjører.

Ved forbikjøringer vil du trolig oppleve at veiskulderen/nødfeltet brukes. Vi vil på det sterkeste fraråde deg å gjøre det samme. Nødfelter skal brukes i nødsituasjoner – ikke ved forbikjøringer. Når en bil er kjørt forbi en annen er det ikke uvanlig å ”hilse” med nødblinken.

Der er dårlig gatebelysning og til tider huller i veien, så vi anbefaler aldri å kjøre etter mørkets frembrudd. Nesten alle biler i Sør-Afrika har automatisk lås, så bildøren er låst når du kjører. Unngå å ha vinduet åpent når bilen står stille. Sør-Afrika er et fattig land, hvor få har mye og mange lite – men bruk sunn fornuft, så får du en fantastisk kjør-selv-ferie!

Minimumsalderen for å leie bil er 18 år, og du må ha hatt førerkortet ditt i minst 1 år.

13. Mat og drikkevarer

Safariturene som er med halvpensjon inkluderer frokost og middag. Dette er vanligvis innholdsrike buffeter med selvbetjening. Når du har halvpensjon, betaler du selv drikkevarer og lunsj. Som en veiledning kan vi nevne at gjestene våre bruker i gjennomsnitt 1.000 DKK pro person på lunsj og drikkevarer under hele oppholdet.

 

Safariturene med helpensjon inkluderer alle måltider – inkl. (lokale) drikkevarer.

14. Valuta i Sør-Afrika

Den sørafrikanske valutaen er rand. Med ditt internasjonale kredittkort kan du ta ut penger i minibanker. Begynn med den på flyplassen. Du kan ta ut maks. 2.000 rand pr. dag pr. kort.

Vi anbefaler deg å ta med litt euro til mellomlandingen.

15. Tips

I Sør-Afrika er tips en del av lønningene til ansatte i servicebransjen. Det forventes derfor at du gir tips til pikkoloer, servitører, stuepiker og guider, som også setter veldig stor pris på dette.

Det er naturligvis frivillig å gi tips, og det er helt opp til deg selv hvor mye du ønsker å gi.

Som en tommelfingerregel kan du regne med følgende:

 • Guide/sjåfør: 100-150 rand for en heldagstur for 2 personer som reiser sammen
 • Servitører: 10-30 rand eller 10 % av regningen
 • Rengjøringspersonalet: 10-20 rand per dag

Tips til personalet på overnattingsstedet gis i kontanter. På restauranter/barer kan man skrive tips på regningen.

16. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

17. Turistskatt

Der skal betales turistskatt i Sør-Afrika. Dette er ikke inkludert i prisene på reisene våre. Du skal betale ca. 6-8 sørafrikanske rand (ZAR) per rom per natt. Dette belastes rommet og betales ved utsjekking fra hotellet. Vi tar forbehold om eventuelle skatteendringer.

 

18. Tidsforskjell

Det er samme tid i Sør-Afrika og Skandinavia, når det er sommertid hjemme. I vintertiden er Sør-Afrika er vi en time foran oss. Når klokken er 12 i Norge, er den 13 i Sør-Afrika.

19. Bestilling av ekstraturer

I programmene våre er det ofte lagt inn fridager som gir gjestene våre mulighet til å få oppfylt individuelle ønsker.

Ekstrautflukter bestilles på lodgen din eller hos vår samarbeidspartner. Utfluktene betales senest 24 timer på forhånd i sørafrikanske rand (ZAR). Det er også mulig å betale med kredittkort.

Du kan lese mer om ekstrautflukter i våre turprogrammer på hjemmesiden.

20. Safariturene

De fastlagte turene tilpasses været og andre omstendigheter. Disse turene kan prinsipielt ikke byttes i noe annet eller refunderes. Safariturene ute blant de ville dyrene foregår i åpne kjøretøyer. All annen transport foregår i minibuss med air condition.

21. Myggnetting

Myggen kommer frem når solen går ned og temperaturen faller. Det er i tussmørket de fleste blir stukket, så på denne tiden av dagen er det lurt å ha på seg lange bukser og kanskje en langermet skjorte. Ta også  myggspray på ankler, håndledd, hender og i nakken. Noen steder det myggnett over sengene – andre steder på vinduene. Det er ikke nødvendig å ta med eget myggnett, men sørg for å ha med nok myggspray.

22. Barn på safari i Sydafrika

Safariturene våre er meget barnevennlige. Dyrelivet på den afrikanske savannen er spennende, også for barn, og barn i alle aldere er velkomne på våre safarier.

Av sikkerhetsgrunner er det en aldersgrense på 12 år for å delta på safari til fots (bush walk) med rangers, og kun barn over 6 år kan bli med på kveldssafari i åpen bil.

23. Elektrisitet

I Sør-Afrika er det også en spenning på 220 volt. Du vil likevel trenge en adapter med tre tykke, runde «ben», for støpslene er annerledes.

24. Bagasje som er viktig å ta med
 • Lyse sommerklær til safariturene (sterke farger kan tiltrekke tsetse fluer, som kun finnes noen steder i parkene). Det er billig å få vasket klær, så pakk ikke for mye med.
 • Penere klær til kveldene på hotellet og lodgen, f.eks. lange bukser og langermet skjorter, som beskytter mot mygg etter solnedgang, og om nødvendig mot dagens sol.
 • Vindjakke, da det kan være kjølig morgen og kveld.
 • Sommerfottøy (f.eks. sportssko og bomullsokker). Unngå bare føtter og ben om kvelden pga. mygg.
 • Fordelerboks til 3-4 stikkontakter, så barbermaskin, trimmer, el-tannbørste og batterier kan bli oppladet via en enkelt adapter.
 • Liten lommelykt og ekstra batterier
25. Husk å ta med som håndbagasje
 • Pass, penger, billetter
 • En adapter med 3 tykke, runde «ben»
 • Solbriller
 • Den medisinen du bruker hjemme (skal alltid tas med i håndbagasjen)
 • Vanlig medisin: smertestillende, allergipiller, middel mot diare (som f.eks. Imodium), malariapiller, plaster og desinfiserende servietter.
 • Kikkert (så du kan se leoparden i treet langt der borte)
 • Kamera og flere minnekort enn du regner med å få bruk for + batteriladeren. Du trenger også en pose til å beskytte kameraet mod Afrikas fine, røde støv.
 • Skulderveske med solid rem og glidelås eller pengebelte eller gode innerlommer som kan lukkes med glidelås.
 • Et par fotokopier av alle personlige papirer, som pass, visum, flybilletter, reiseforsikring, vaksinasjonskort, internasjonale betalingskort (Master Card, Visakort e.l.), førerkort og alt du ellers har i lommeboken – og alt dette fordeles i reisefølgets kofferter og vesker.
 • Telefonliste med nummer for sperring av betalingskort, til forsikringsselskapet o.l.
 • Adressen til alle du vil sende kort til og e-postadressen til dem som skal få ferie-e-post.
 • Notisbok og kulepenner
 • En god bok eller flere til flyturen til Sør-Afrika og hjem igjen.
26. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Våre mest populære reiser
Hit reiser andre
Kontakt reisekonsulent Ingun H. Nikolajsen

Skriv til:
info@afrikasafari.no

Ring til:
85 29 54 24

Åpningstider:
Hverdager fra 9.00 - 15.45

Vi bruker cookies til statistikk og målrettet markedsføring hos tredjepart.
Du samtykker i dette ved å klikke deg videre.
Les mer her.

Velkommen til ny design på Afrikasafari.no

Vi har fått ny design siden du sist besøkte oss, men reisene våre er fremdeles de samme.