• Fornøyde gjester siden 2006
 • Dedikerte reiseeksperter
 • Gjennomtestede kvalitetsreiser
 • Lokale guider valgt med omhu
 • Prisgaranti
 • Assistanse 24/7
 • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Tanzania

Denne siden gir deg svar på praktiske spørsmål som kan oppstå i forbindelse med at du skal være med på en safari i Tanzania. Les mer om vær, vaksiner, visum, valuta og mye mer.

Praktisk informasjon om Tanzania

Praktisk informasjon om Tanzania

Denne siden gir deg svar på praktiske spørsmål som kan oppstå i forbindelse med at du skal være med på en safari i Tanzania. Les mer om vær, vaksiner, visum, valuta og mye mer.

1. Vær og dyreliv i Tanzania måned for måned

Man kan dra på safari i Tanzania året rundt.

Januar
Etter den korte regntiden er alt friskt i naturen. Gnuene er nå i den sørøstlige delen av Serengeti, og noen ganger så langt sør at vi ikke ser dem. Men alle de andre dyrene er her, så det er rikelig med dyreliv til tross for dette.

Februar og mars
Vel den beste tiden å dra til Serengeti på. Gnuene kalver i slutten av februar, og det er virkelig mange dyr som kommer til verden – rundt 400.000 kalver i denne perioden. Kalvene kommer seg hurtig på beina etter fødselen, men blir likevel et lett bytte for løver, geparder, hyener, sjakaler og andre rovdyr.

April og første halvdel av mai
Normalt den ”store” regntid. Dette betyr ikke at man ikke kan dra på safari. Regnet kommer i kraftige byger som varer i noen timer, det regner ikke hele dagen på samme måte som det ofte gjør her hjemme.

Siste halvdel av mai, juni og juli
Gresset er ikke for høyt, så det er lett å se dyrene. Gnuene vil være i den nordlige delen av Serengeti, så det er ideelt i forhold til plasseringen av Ikoma Wild Camp som man bor på under safarien i Serengeti. Det følger alltid rovdyr i hælene på gnuer og sebraer, som forsøker å få seg et lett bytte. Mange dyr er også utmattede etter den lange vandringen, hvor de tilbakelegger en strekning på omlag 3000 kilometer.

August og september
Gresset begyner å bli høyt og de første gruppene av sebraer kommer til Serengeti fra nord. De kommer for å få det grønne gresset før alle gnuene ankommer.

Oktober og første halvdel av november
De store flokkene med gnuer kommer til Serengeti fra Kenya i nord. Dette gir masse liv på savannen fordi det igjen er rikelig med føde for løver, geparder, hyener og sjakaler.

Siste halvdel av november og desember
Normalt den korte regntiden, som igjen gir liv til gresset. Ngorongoro krateret tiltrekker mange dyr, som kommer for å smake på det mineralfylte gresset.

Værstatistikk
JAN
FEB
MAR
APR
MAI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DES
Dagtemp.
27
28
27
25
23
23
22
23
25
27
26
26
Nattemp.
14
13
15
16
15
13
12
13
13
14
15
14
Nedbør (mm)
71
68
151
289
122
27
11
13
12
33
149
106
Værstatistikk Dagtemp. Nattemp. Nedbør (mm)
JAN 27 14 71
FEB 28 13 68
MAR 27 15 151
APR 25 16 289
MAI 23 15 122
JUN 23 13 27
JUL 22 12 11
AUG 23 13 13
SEP 25 13 12
OKT 27 14 33
NOV 26 15 149
DES 26 14 106
2. Reisebetingelser

Les vennligst våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Afrikasafari.no. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for at lese reisebetingelsene.

3. Reiseforsikring

På vår side om forsikring kan du selv beregne og bestille din reiseforsikring.
Klikk her.

4. Vaksiner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær oppmerksom på forskriftene om gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet afrikansk land.

5. Visum

Norske statsborgere må ha gyldig visum for å reise til Tanzania. Visumsøknaden skal fylles ut på nett, via følgende kobling:  https://eservices.immigration.go.tz/visa/

Før du går i gang med selve visumsøknaden anbefaler vi at du går gjennom søknadsveiledningen nøye, trinn for trinn. Du finner veiledningen her.

Når du starter med visumsøknaden må du ha følgende tilgjengelig:

 • Passet ditt
 • Et digitalt passbile med en størrelse på maks. 300 kb som er i enten jpeg- eller png-format
 • En kopi av passet ditt med en størrelse på maks. 300 kb og som er i enten jpeg- eller png-format
 • En kopi av reiseplanen din

Du skal søke om et ”ordinary visa (single entry visa)”.

Passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter utreise fra Tanzania, og det må være 2 blanke sider til inn- og utreisestempler i passet.

Forvent at det kan ta opptil 14 dager å få ditt visum godkjent. Vi anbefaler at du med jevne mellomrom sjekker din status på hjemmesiden ovenfor, for det er ikke alltid du får en e-post om at visum er godkjent. Når du har fått visum, skal du skrive det ut og ta det med til Tanzania.

Det er også mulig å søke om visum ved ankomst i Tanzania, men vi anbefaler at du gjør det hjemmefra for å spare tid på flyplassen.

Visumavgiften er 50 USD, uansett om du søker på nettet eller ved ankomst i Tanzania.

Vær oppmerksom på at du må fylle ut innreise- og utreiseskjemaer selv om du har søkt om visum på forhånd – disse skjemaene finner du på flyplassen.

Barn som reiser alene eller sammen med en annen voksen enn foreldrene må ta med forelderens/foreldrenes skriftlige samtykke til reisen i form av en fullmakt, samt barnets fødselsattest (på engelsk).

Reglene om visum finner du på Utenriksdepartementets hjemmeside.

Det anbefales sterkt å sjekke at de ovenstående visumreglene er korrekte, for de kan endre seg på kort varsel. Du kan også kontakte Tanzanias ambassade i Stockholm.

Hvis du har bestilt en kombinasjonsreise med Tanzania og Kenya, trenger du som norsk statsborger visum til både Tanzania og Kenya. I vår artikkel Praktisk info om Kenya finner du informasjon om hvordan du søker om visum til Kenya.

Du skal søke om et ”single entry”-visum til Kenya, for dette gjelder også hvis du reiser inn i landet på nytt.

6. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

7. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for tips. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

8. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

9. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskaber til Tanzania, derfor kan det variere hvor mye du kan ta med i innsjekkert bagasje, samt håndbagage. Se informasjon om dette på flybilletten din eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette.

Vi anbefaler deg å pakke tingene dine i myke bager når du skal på safarireise. Det er nemlig enklere å pakke safaribilene med myke bager enn med kofferter. Det er spesielt vanskelig å få plass til kofferter med hardt skall. Derfor ber vi deg om å unngå å bruke kofferter med harde kanter, hvis mulig.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Vær oppmerksom på at all bruk, import og produksjon av plastposer er forbudt i Tanzania.

Vi anbefaler derfor at du ikke bruker plastposer når du pakker bagasjen din. Bruk i stedet stoffposer eller poser av et annet vanntett materiale enn plast. Hvis man bærer f.eks. håndbagasje synlig i plastposer ved ankomst til Tanzania, blir man bedt om å avlevere dem. Dette inkluderer også plastposer fra f.eks. ”Duty Free”-butikker. Et unntak er imidlertid den klare plastposen med lynlås, som benyttes til væsker i håndbagasjen. Denne kan du fremdeles ha med deg.

 

10. Transfers

Ved ankomst til flyplassen i Kilimanjaro blir du hentet av vår lokale representant.
Ved avreise blir du kjørt tilbake fra hotellet til flyplassen.

11. Transport i Tanzania

Vår dyktige og kunnskapsrike guide henter dere på Kilimanjaro International Airport i Tanzania, og dere er sammen med ham alle dager på dagtid. Han kjører dere til hotellet, på safariturene, annen sightseeing og den siste dagen tilbake til flyplassen.

12. Kjøreavstander på safari

Kilimanjaro flyplass – Tarangire National Park: ca. 190 km, ca. 4-5 timer (ikke medregnet safari)

Tarangire National Park – Highview Hotel/Highview Coffee Lodge: ca. 125 km, ca. 2-3 timer (ikke medregnet safari)

Kilimanjaro flyplasss – Highview Hotel/Highview Coffee Lodge: ca. 190 km, ca. 4-5 timer

Kilimanjaro flyplass – Arusha: ca. 60 km, ca. 1-2 timer

Springlands Hotel – Tarangire National Park: ca. 225 km, ca. 4-5 timer (ikke medregnet safari)

Springlands Hotel – Highview Hotel/Highview Coffee Lodge: ca. 225 km, ca. 4-5 timer

Highview Hotel/Highview Coffee Lodge via Ngorongoro Conservation Area – Serengeti: ca. 185 km, ca. 6 timer (ikke medregnet safari)

Serengeti – Ngorongoro Wild Camp/Ngorongoro Safari Lodge: ca. 140 km, ca. 2-3 timer (ikke medregnet safari)

Serengeti via Ngorongoro Conservation Area – Highview Hotel/Highview Coffee Lodge: ca. 185 km, ca. 6 timer (ikke medregnet safari)

Highview Hotel/Highview Coffee Lodge – Ngorongoro Crater: ca. 100 km, ca. 2-3 timer (ikke medregnet safari)

Highview Hotel/Highview Coffee Lodge – Lake Manyara og videre til Kilimanjaro flyplass: ca. 250 km, ca. 4-5 timer (ikke medregnet safari)

Husk at alle avstander er omtrentlige. Dette gjelder også for tidene, og vi tar forbehold for vær- og føreforhold. Vær oppmerksom på at veistandarden i Tanzania ikke kan sammenlignes med veiene i Europa.

13. Safaribilene

På safarien kjører vi med 4-hjulstrekkere med plass til 7 personer i hver bil. Taket på bilen kan åpnes under safarien.
Du kan reservere egen bil mot et tillegg hvis du ønsker dette – kontakt oss for mer informasjon.

14. Sosialt ansvar

Vi arbeider kontinuerlig for å gi noe tilbake til kontinentet og menneskene som hver dag gir oss og gjestene våre så mange fantastiske opplevelser. På den måten kan vi være med på å forbedre vilkårene til både dyr og mennesker.

Derfor samarbeider vi med forskjellige organisasjoner i hele Afrika, som på ulike måter arbeider for å bedre miljøforhold, levevilkår, arbeidsforhold osv. Ofte velger vi faktisk samarbeidspartnere etter hva de aktivt gjør for å forbedre sosiale og miljømessige forhold lokalt. Noen plukker plast ved havet, noen samarbeider med barnehjem, og andre planter trær, bygger skoler eller arbeider aktivt for å redde truede dyr og planter.

På mange av stedene har du også mulighet til å involvere deg i arbeidet. Det er imidlertid fullt og helt opp til deg selv om du har lyst til å støtte prosjektene.

Du kan lese mer om prosjektene vi er involvert i her.

15. Måltider

Alle måltider inngår i prisen. Også pikniklunsj pakkene.
Drikkevarer er for egen regning.

16. Valuta

Tanzanias valuta heter tanzanian shilling (TZS), men det er også mulig å betale med USD (mest brukt), Euro samt Engelske pund i Tanzania.
På safarien anbefaler vi kontanter i USD. Sørg for å ha mindre beløp på deg (1 – 5 dollar sedler) da dette er mest gangbart på markeder, betaling av tips og lignende.
Det er langt mellom minibankene i Tanzania så sørg for å veksle til USD hjemmefra. På Zanzibar kan du betale med kort på hotellet, dette gjelder også for evt. utflukter. Det er en minibank i ankomsthallen på flyplassen og i Stone Town.

17. Tips

I Tanzania er det vanlig å gi guider, servitører og annet servicepersonale tips.
Derfor forventes dette, men det er selvfølgelig opp til deg hvor mye du vil gi.
Gi tips personlig og ha alltid litt små sedler til tips klar i lommen.

Som en tommelfingerregel kan du regne med følgende:

 • 5-10 USD pr. person pr. dag til guiden
 • 1 USD for bagasje som portøren bærer for deg
 • 10% i barer og restauranter
 • 1 USD om dagen til ham/hun som gjør rent på rommet

Vi anbefaler deg å gi tips direkte til guiden/sjåføren din på slutten av reisen – og helst i en lukket konvolutt.

Det er desverre også folk som misbruker situasjonen. På flyplassen vet vi det kan være servicemedarbeidere som forlanger tips, f.eks. for å sette kofferter op på gjennomlysningsapparatene, veie kofferter osv. Disse skal IKKE ha tips!

18. Tidsforskjell

Tanzania er tre timer foran GMT. Altså en time foran Norge når vi har sommertid, og to timer foran når vi har vintertid.

19. Språk i Tanzania

Tanzania har engelsk og kiswahili som de to hovedspråkene, som gir en felles identitet. Tanzania har 38 mill. innbyggere fordelt på 130 stammer med nesten like mange lokale språk.

20. Myggnetting

Myggen kommer frem, når solen går ned, og temperaturen daler. Det er i tussmørket, de fleste blir stukket. Så på den tiden anbefaler vi lange bukser og kanskje en langermet skjorte/bluse. Bruk myggspray eller stift på ankler, håndledd, hender og i nakken.

Du trenger ikke å ta med deg myggnett hjemmefra. De fleste steder finnes det nett over sengen, men enkelte steder sprayes også rommene mot mygg mens du er ute på safari.

21. Elektrisitet

De fleste hoteller og lodger får elektrisitet fra egne generatorer, som generelt slåes av etter midnatt. Husk derfor å ta med en liten lommelykt. Det er 240 volt og brukes tre bens stikkontakt med et annet format enn våre (engelske stikkontakter). Adaptere kan ofte leies eller kjøpes i hotellresepsjonen.

22. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

23. Innsjekking– og utsjekking på hotellene

Etter en alltid hjertelig velkomst utfyller man et registreringskort i resepsjonen før utlevering av nøkler. Innsjekking etter kl. 11 og utsjekking før kl. 10. Ved utsjekking betaler man sine ekstraregninger for drinker i restaurant og bar osv.

Vær oppmerksom på at hotellene nesten alltid ber om å få ta en kopi av passet ditt. De er pålagt å gjøre dette av de nasjonale turistmyndighetene.

24. Priser på vask av klær på Highview Hotel

Her kan du se en veiledende prisliste for vask av klær på Highview Hotel. Prisene er oppgitt i USD.

Klær/arikkel Pris pr. stk.
Dress 3 $
Jakke 3 $
Bukse 1 $
Safaridrakt 1 $
Shorts 1 $
Genser 1 $
Pysjamas 1 $
Støvler 3 $
Underbukse 2 $
Sokker 2 $
Håndkle 2 $
Lommetørkle 1 $
T-skjorte 1 $
Rygsekk 3 $
Gamasjer 1 $
Sportsbag 4 $
Hatt 1 $
Kjole 2 $
Bluse 1 $
Nattkjole 1 $
Truser 1 $
BH 2 $
Strømpebukser 2 $
25. Bagasje som er viktig å ta med
 • Lyse sommerklær til safariturene (sterke farger kan tiltrekke tsetse fluer, som kun finnes noen steder i parkene).
 • Penere klær til kveldene på hotellet og lodgen, f.eks. lange bukser og langermet skjorter, som beskytter mot mygg etter solnedgang, og om nødvendig mot dagens sol.
 • Vindjakke, da det kan være kjølig morgen og kveld.
 • Sommerfottøy (f.eks. sportssko og bomullsokker). Unngå bare føtter og ben om kvelden pga. mygg.
 • Fordelerboks til 3-4 stikkontakter, så barbermaskin, trimmer, el-tannbørste og batterier kan bli oppladet via en enkelt adapter.
 • Liten lommelykt og ekstra batterier
26. Husk å ta med som håndbagasje
 • Penger, pass og billetter
 • Solbriller
 • Myggbalsam (både gå-vekk-mygg og kløestillende)
 • Solkrem og leppepomade
 • Medisin, som dere bruker hjemme (alltid kun med i håndbagasjen for sikkerhets skyld)
 • Håndmedisin: smertestillende, allergipiller, middel mod tynn mage, malariapiller, plaster og desinfiserende servietter.
 • Kikkert
 • Kamera og ekstra memory cards + batteriopplader.
 • Skulderveske med robust rem og glidelås, eller pengebelte, eller gode innerlommer, med glidelås.
 • Et par kopier av alle personlige papirer, som pass, visum, flybilletter, reiseforsikring, vaksinasjonkort, internasjonale betalingskort (Master Card, Visakort mv.), f ørerkort og hva som ellers er i lommeboken – alt sammen til fordeling i hverandres håndbagasje.
 • Telefonliste til omgående sperring av forsvunnet betalingskort og til forsikringsselskapet mv.
 • Postadresser på de som du vil sende et postkort til, og mailadresser på de som skal ha feriemail.
 • Notisbok og kulepenn
 • En god bok eller flere til den lange flytiden utover og hjem
 • Kanskje en engelsk/norsk – norsk/engelsk lommeordbok
27. Ting du skal unngå på turen
 • Drikk ikke vann fra springen – kjøp vann på flaske.
 • Spis ikke frisk frukt og grønt, som dere ikke har har skylt grundig selv.
 • Hold avstand til folk, som hoster og nyser.
 • Ta aldri medisin, som dere ikke har med selv. Kjøp ikke medisin i Tanzania, for medisin kjøpt på et apotek selv med resept, er ikke alltid, hva den utgir seg for, selv om navnet og emballasjen er velkjent.
 • Unngå, hvis mulig å bli stukket med kanyler på klinikker og sykehus (noen turister har med kanyler og sprøyter i bagasjen, som de har kjøpt på et norskt apotek, bare for sikkerhets skyld).
 • Unngå, hvis mulig å gå til tannlege.
 • Sørg for å beskytte dere i enhver henseende.
 • Gå aldri alene. Vær flere, og helst sammen med guiden.
 • Forsøk aldri å presse den flinke guiden til å kjøre nærmere dyrene enn han gjør. Da vil han risikere å miste sin autorisasjon.
 • Forsøk aldri å gå ut av bilen i nasjonalparkene. Det er kun tillatt på bestemte rasteplasser.
28. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Våre mest populære reiser
Hit reiser andre

Vi bruker cookies til å gjøre hjemmesiden vår mer brukervennlig og relevant for deg, samt til å vise deg målrettede annonser. Du samtykker i dette hvis du klikker videre.

Du kan si nei takk til cookies ved å klikke her. Vi bruker en cookie for å huske ditt nei.

Les mer her.