man-fre 9-16
Meny
HomePraktisk infoTanzania

Praktisk informasjon om Tanzania

Denne siden gir deg svar på praktiske spørsmål som kan oppstå i forbindelse med at du skal være med på en safari i Tanzania. Les mer om vær, vaksiner, visum, valuta og mye mer.

1. Vær og dyreliv i Tanzania måned for måned

Man kan dra på safari i Tanzania året rundt.

Januar
Etter den korte regntiden er alt friskt i naturen. Gnuene er nå i den sørøstlige delen av Serengeti, og noen ganger så langt sør at vi ikke ser dem. Men alle de andre dyrene er her, så det er rikelig med dyreliv til tross for dette.

Februar og mars
Vel den beste tiden å dra til Serengeti på. Gnuene kalver i slutten av februar, og det er virkelig mange dyr som kommer til verden – rundt 400.000 kalver i denne perioden. Kalvene kommer seg hurtig på beina etter fødselen, men blir likevel et lett bytte for løver, geparder, hyener, sjakaler og andre rovdyr.

April og første halvdel av mai
Normalt den ”store” regntid. Dette betyr ikke at man ikke kan dra på safari. Regnet kommer i kraftige byger som varer i noen timer, det regner ikke hele dagen på samme måte som det ofte gjør her hjemme.

Siste halvdel av mai, juni og juli
Gresset er ikke for høyt, så det er lett å se dyrene. Gnuene vil være i den nordlige delen av Serengeti, så det er ideelt i forhold til plasseringen av Ikoma Wild Camp som man bor på under safarien i Serengeti. Det følger alltid rovdyr i hælene på gnuer og sebraer, som forsøker å få seg et lett bytte. Mange dyr er også utmattede etter den lange vandringen, hvor de tilbakelegger en strekning på omlag 3000 kilometer.

August og september
Gresset begyner å bli høyt og de første gruppene av sebraer kommer til Serengeti fra nord. De kommer for å få det grønne gresset før alle gnuene ankommer.

Oktober og første halvdel av november
De store flokkene med gnuer kommer til Serengeti fra Kenya i nord. Dette gir masse liv på savannen fordi det igjen er rikelig med føde for løver, geparder, hyener og sjakaler.

Siste halvdel av november og desember
Normalt den korte regntiden, som igjen gir liv til gresset. Ngorongoro krateret tiltrekker mange dyr, som kommer for å smake på det mineralfylte gresset.

Værstatistikk
JAN
FEB
MAR
APR
MAI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DES
Dagtemp.
27
28
27
25
23
23
22
23
25
27
26
26
Nattemp.
14
13
15
16
15
13
12
13
13
14
15
14
Nedbør (mm)
71
68
151
289
122
27
11
13
12
33
149
106
Værstatistikk Dagtemp. Nattemp. Nedbør (mm)
JAN 27 14 71
FEB 28 13 68
MAR 27 15 151
APR 25 16 289
MAI 23 15 122
JUN 23 13 27
JUL 22 12 11
AUG 23 13 13
SEP 25 13 12
OKT 27 14 33
NOV 26 15 149
DES 26 14 106
2. Reisebetingelser

Les vennligst våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Afrikasafari.no. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for at lese reisebetingelsene.

3. Reiseforsikring

På vår side om forsikring kan du selv beregne og bestille din reiseforsikring.
Klikk her.

4. Vaksiner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær oppmerksom på forskriftene om gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet afrikansk land.

5. Visum

Norske statsborgere skal ha gyldig visumfor å besøke Tanzania. De fleste av gjestene våre søker visum ved innreisen. Ved ankomsten på flyplassen i Tanzania får du utlevert et søkeskjema som du skal fylle ut, samt innbetale 50 USD i kontanter. Dette pleier å gå forholdsvist fort. Husk Kulepenn!
Under punktet hvor du skal fylle ut adressen i Tanzania, skriver du navnet på det første hotellet eller lodgen du skal overnatte på.

Hvis du ønsker å søke om visum til Tanzania hjemmefra, gjør du det via den tanzanianske ambassade i Stockholm. Dette krever at du sender passet ditt til Stockholm. Vil du søke på forhånd, kan du hente søkeskjema her. Vi anbefaler at du søker visum ved innreisen istedenfor.

Ting som du skal være oppmerksom på i forbindelse med visum:

• Du skal ha ditt originale pass med, og det må være gyldig i mindst 6 måneder etter utreise fra Tanzania, og ha 2 blanke sider til inn- og utreisestempler i passet.
• 50 US-dollars i kontanter
• Ved inn og utreise skal det utfylles inn -og utreise kort, disse finner du på flyplassen.
• Barn som reiser alene eller med en annen voksen enn foreldrene, må ta med forelderens/foreldrenes skriftlige samtykke i form av en fullmakt på reisen. I tillegg må de medbringe fødselsattest (på engelsk).

Utenriksdepartementets hjemmeside finner du også informasjon om visumregler.
Det anbefales at dere får bekreftet ovenstående visumregler, da det kan endre seg med kort varsel. Du kan kontakte den tanzanianske ambassade i Stockholm.
Hvis du har bestilt en kobinasjonstur med safari i Tanzania og badeferie i Monbasa(Kenya), så skal du ha visum til både Tanzania og Kenya. Visum til Kenya ordnes ved innreisen til Mombasa; Husk å ha 50 USD i kontanter klar til dette.

Dersom du har bestilt en kombinasjonstur med safari i Tanzania og badeferie i Mombasa (Kenya) trenger norske statsborgere visum til både Kenya og Tanzania. Visum til Mombasa kan ordnes enkelt ved innreise til Mombasa; husk å ha 50 USD i kontanter klar til dette.

6. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

7. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for drikkepenger. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

8. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Vi anbefaler at du reserverer sete på flyet. Mange flyselskaper tilbyr også oppgradering av reserverte billetter til plasser med ekstra plass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Dette kan du gjøre på flyselskapets hjemmeside. De fleste selskaper har et punkt på menyen som heter ”manage my booking”.  Vær oppmerksom på at mange flyselskaper krever betaling for setereservasjon, så du må ha kredittkortet/betalingskortet ditt klart når du går i gang.

Dessverre er det ikke like regler for når det åpnes for reservasjon av seter. Vi anbefaler derfor at du så tidlig som mulig prøver å reservere sete, for da får du også vite når du kan reservere, hvis det ennå ikke er mulig å gjøre det. Det er meget vanlig at det ikke er mulig å reservere sete før mellom 72 og 24 timer før avreise.

9. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskaber til Tanzania, derfor kan det variere hvor mye du kan ta med i innsjekkert bagasje, samt håndbagage. Se informasjon om dette på flybilletten din eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette.

Vi anbefaler deg å pakke tingene dine i myke bager når du skal på safarireise. Det er nemlig enklere å pakke safaribilene med myke bager enn med kofferter. Det er spesielt vanskelig å få plass til kofferter med hardt skall. Derfor ber vi deg om å unngå å bruke kofferter med harde kanter, hvis mulig.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

10. Transfers

Ved ankomst til flyplassen i Kilimanjaro blir du hentet av vår lokale representant.
Ved avreise blir du kjørt tilbake fra hotellet til flyplassen.

11. Transport i Tanzania

Vår dyktige og kunnskapsrike guide henter dere på Kilimanjaro International Airport i Tanzania, og dere er sammen med ham alle dager på dagtid. Han kjører dere til hotellet, på safariturene, annen sightseeing og den siste dagen tilbake til flyplassen.

12. Kjøreavstander

Kjøreavstander på safarien i Tanzania:

 • Dag 2: Kilimanjaro International Airport – Highview Hotel = ca. 200 km
 • Dag 3: Highview Hotel – Tarangire Nationalpark = 80 km
 • Dag 4: Highview Hotel via Ngorongoro Conservation Area – Ikoma Wild Camp 250 km
 • Dag 5: Safari i Serengeti – gamedrive
 • Dag 6: Via Serengeti til Ngorongoro Conservation Area til Highview Hotel= ca 250 km
 • Dag 7: Highview hotel til Ngorongoro Crater og tilbake ca 130 km
 • Dag 8: Lake Manyara ca 25 km og til Kilimanjaro International Airport ca, 170 km totalt ca 195 km

I alt ca. = 1000 km – uten gamedrive

Husk alle avstander og tidsangivelser er omtrentlige, og med forbehold for vær -og føreforhold.

13. Safaribilene

På safarien kjører vi med 4-hjulstrekkere med plass til 7 personer i hver bil. Taket på bilen kan åpnes under safarien.
Du kan reservere egen bil mot et tillegg hvis du ønsker dette – kontakt oss for mer informasjon.

 

14. Besøk på barnehjem

På dag 3 i programmet kan dere besøke et barnehjem i nærheten av Highview Hotel (frivillig tur).

Barnehjemmet får ingen statsstøtte, så de lever av gaver og bidrag. Det er selvsagt frivillig om dere vil gi noe, men det er hvert fall noe som blir satt veldig stor pris på. Ofte er det rett og slett matvarer som er den største mangelvare, og da kan dere gjerne ta med dette (f.eks  ris, maismel eller likn.). Det kan kjøpes rimelig på lokalt marked i Karatu. Ellers er småting som strikk eller klemmer til håret, armbånd, plastperler,  hoppetau, fotballer, såpebobler, reflekser, plaster, blyanter, papir med mere alt sammen ting de kan gjøre bruk av.

Det er også mulig å legge igjen brukte klær på Highview Hotel, som så fordeler det til dem som trenger det mest.

15. Måltider

Alle måltider inngår i prisen. Også pikniklunsj pakkene.
Drikkevarer er for egen regning.

16. Valuta

Tanzanias valuta heter tanzanian shilling (TZS), men det er også mulig å betale med USD (mest brukt), Euro samt Engelske pund i Tanzania.
På safarien anbefaler vi kontanter i USD. Sørg for å ha mindre beløp på deg (1 – 5 dollar sedler) da dette er mest gangbart på markeder, betaling av tips og lignende.
Det er langt mellom minibankene i Tanzania så sørg for å veksle til USD hjemmefra. På Zanzibar kan du betale med kort på hotellet, dette gjelder også for evt. utflukter. Det er en minibank i ankomsthallen på flyplassen og i Stone Town.

17. Tips

I Tanzania er det vanlig å gi guider, servitører og annet servicepersonale tips.
Derfor forventes dette, men det er selvfølgelig opp til deg hvor mye du vil gi.
Gi tips personlig og ha alltid litt små sedler til tips klar i lommen.

Som en tommelfingerregel kan du regne med følgende:

 • 5-10 USD pr. person pr. dag til guiden
 • 1 USD for bagasje som portøren bærer for deg
 • 10% i barer og restauranter
 • 1 USD om dagen til ham/hun som gjør rent på rommet
18. Tidsforskjell

Tanzania er tre timer foran GMT. Altså en time foran Norge når vi har sommertid, og to timer foran når vi har vintertid.

19. Språk i Tanzania

Tanzania har engelsk og kiswahili som de to hovedspråkene, som gir en felles identitet. Tanzania har 38 mill. innbyggere fordelt på 130 stammer med nesten like mange lokale språk.

20. Myggnetting

Myggen kommer frem, når solen går ned, og temperaturen daler. Det er i tussmørket, de fleste blir stukket. Så på den tiden anbefaler vi lange bukser og kanskje en langermet skjorte/bluse. Bruk myggspray eller stift på ankler, håndledd, hender og i nakken.

Alle våre overnattingssteder i Tanzania har myggenetting over sengene. Derfor trenger man ikke å ta med dette hjemmefra.

21. Elektrisitet

De fleste hoteller og lodger får elektrisitet fra egne generatorer, som generelt slåes av etter midnatt. Husk derfor å ta med en liten lommelykt. Det er 240 volt og brukes tre bens stikkontakt med et annet format enn våre (engelske stikkontakter). Adaptere kan ofte leies eller kjøpes i hotellresepsjonen.

22. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

23. Innsjekking– og utsjekking på hotellene

Etter en alltid hjertelig velkomst utfyller man et registreringskort i resepsjonen før utlevering av nøkler. Innsjekking etter kl. 11 og utsjekking før kl. 10. Ved utsjekking betaler man sine ekstraregninger for drinker i restaurant og bar osv.

Vær oppmerksom på at hotellene nesten alltid ber om å få ta en kopi av passet ditt. De er pålagt å gjøre dette av de nasjonale turistmyndighetene.

24. Priser på vask av klær på Highview Hotel

Her kan du se en veiledende prisliste for vask av klær på Highview Hotel. Prisene er oppgitt i USD.

Klær/arikkel Pris pr. stk.
Dress 3 $
Jakke 3 $
Bukse 1 $
Safaridrakt 1 $
Shorts 1 $
Genser 1 $
Pysjamas 1 $
Støvler 3 $
Underbukse 2 $
Sokker 2 $
Håndkle 2 $
Lommetørkle 1 $
T-skjorte 1 $
Rygsekk 3 $
Gamasjer 1 $
Sportsbag 4 $
Hatt 1 $
Kjole 2 $
Bluse 1 $
Nattkjole 1 $
Truser 1 $
BH 2 $
Strømpebukser 2 $
25. Bagasje som er viktig å ta med
 • Lyse sommerklær til safariturene (sterke farger kan tiltrekke tsetse fluer, som kun finnes noen steder i parkene).
 • Penere klær til kveldene på hotellet og lodgen, f.eks. lange bukser og langermet skjorter, som beskytter mot mygg etter solnedgang, og om nødvendig mot dagens sol.
 • Vindjakke, da det kan være kjølig morgen og kveld.
 • Sommerfottøy (f.eks. sportssko og bomullsokker). Unngå bare føtter og ben om kvelden pga. mygg.
 • Fordelerboks til 3-4 stikkontakter, så barbermaskin, trimmer, el-tannbørste og batterier kan bli oppladet via en enkelt adapter.
 • Liten lommelykt og ekstra batterier
26. Husk å ta med som håndbagasje
 • Penger, pass og billetter
 • Solbriller
 • Myggbalsam (både gå-vekk-mygg og kløestillende)
 • Solkrem og leppepomade
 • Medisin, som dere bruker hjemme (alltid kun med i håndbagasjen for sikkerhets skyld)
 • Håndmedisin: smertestillende, allergipiller, middel mod tynn mage, malariapiller, plaster og desinfiserende servietter.
 • Kikkert
 • Kamera og ekstra memory cards + batteriopplader. Plastikkpose til å beskytte kameraet mot Afrikas fine, røde støv.
 • Skulderveske med robust rem og glidelås, eller pengebelte, eller gode innerlommer, med glidelås.
 • Et par kopier av alle personlige papirer, som pass, visum, flybilletter, reiseforsikring, vaksinasjonkort, internasjonale betalingskort (Master Card, Visakort mv.), f ørerkort og hva som ellers er i lommeboken – alt sammen til fordeling i hverandres håndbagasje.
 • Telefonliste til omgående sperring av forsvunnet betalingskort og til forsikringsselskapet mv.
 • Postadresser på de som du vil sende et postkort til, og mailadresser på de som skal ha feriemail.
 • Notisbok og kulepenn
 • En god bok eller flere til den lange flytiden utover og hjem
 • Kanskje en engelsk/norsk – norsk/engelsk lommeordbok
27. Ting du skal unngå på turen
 • Drikk ikke vann fra springen – kjøp vann på flaske.
 • Spis ikke frisk frukt og grønt, som dere ikke har har skylt grundig selv.
 • Hold avstand til folk, som hoster og nyser.
 • Ta aldri medisin, som dere ikke har med selv. Kjøp ikke medisin i Tanzania, for medisin kjøpt på et apotek selv med resept, er ikke alltid, hva den utgir seg for, selv om navnet og emballasjen er velkjent.
 • Unngå, hvis mulig å bli stukket med kanyler på klinikker og sykehus (noen turister har med kanyler og sprøyter i bagasjen, som de har kjøpt på et norskt apotek, bare for sikkerhets skyld).
 • Unngå, hvis mulig å gå til tannlege.
 • Sørg for å beskytte dere i enhver henseende.
 • Gå aldri alene. Vær flere, og helst sammen med guiden.
 • Forsøk aldri å presse den flinke guiden til å kjøre nærmere dyrene enn han gjør. Da vil han risikere å miste sin autorisasjon.
 • Forsøk aldri å gå ut av bilen i nasjonalparkene. Det er kun tillatt på bestemte rasteplasser.
28. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre degoppmerksom på at denne reisen generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

SPØRSMÅL?

Kontakt ekspertene våre nå:
85 29 54 24
info@afrikasafari.no

Åpningstider:
Hverdager 9 - 15.45

Topp reiser
Tanzania & Zanzibar
Tanzania & Zanzibar
Opplevelsesrik safari og hvite sandstrender.
 
Safari i Tanzania
Safari i Tanzania
Opplev det fantastiske dyrelivet og den fantastiske naturen i 4 av de mest kjente nasjonalparkene.
 
Safari i Sør-Afrika & Mauritius
Safari i Sør-Afrika & Mauritius
Utforsk Sør-Afrikas natur og dyreliv, og slapp av på de eksotiske strendene i Mauritius.
 
Sydafrika & Cape Town
Sydafrika & Cape Town
Unik safari kombineret med storbyoplevelser.
 
Luksus safari i Sør-Afrika
Luksus safari i Sør-Afrika
Opplev den fantastiske naturen og dyrelivet i Kruger National Park.
 

Nyhetsbrev

Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev vil du motta en mail ca. 3 ganger om måneden med relevante nyheter, gode tilbud m.m.

Vi bruker cookies til statistikk og målrettet markedsføring hos tredjepart.
Du samtykker i dette ved å klikke deg videre.
Les mer her.