• Fornøyde gjester siden 2006
 • Dedikerte reiseeksperter
 • Gjennomtestede kvalitetsreiser
 • Lokale guider valgt med omhu
 • Prisgaranti
 • Assistanse 24/7
 • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Zambia, Victoria Falls

Praktisk informasjon om Zambia, Victoria Falls

Praktisk informasjon om Zambia, Victoria Falls

Fakta om Zambia
 • Innbyggertall: Ca. 12 millioner (I Norge ca. 5 millioner)
 • Areal: 752,614 km2 (Norge er 385 186 km²)
 • Språk: Det er 8 offisielle språk i Zambia; Engelsk, Bemba, Kaonda, Lozi, Lunda, Luvale, Nyanja og Tonga. Det finnes over 70 lokale språk  i landet.
 • Hovedstad: Lusaka (1,7 millioner)
Bakgrunn for Victoria Falls

På det lokale språket heter Victoria Falls ” Mosi – Oa – Tuna”- The smoke that thunders – røyken som buldrer!

Det er et av UNESCO’s ’Seven Natural Wonders of the World’.

Fossen ligger på grensen mellom Zambia og Zimbabwe og er 1,6 km bred og har et fall på 128 meter. David Livingstone, som var den første europeer som så fossen i 1855, oppkalte den etter Dronning Victoria.

Fossens opprinnelse startet for 200 millioner år siden, da det sørlige Afrika ble utsatt for voldsom vulkansk aktivitet, som dekket det meste av området med lava.

Ettersom lavaen ble avkjølt, oppstod det revner som siden ble fylt med bløtere jordlag.
Da Zambezi-elvens utløp i Limpopo-elven ble blokkert, fløt Zambezi elven i stedet ut i lava landskapet. Vandmassene bort-eroderte de blødere jordlagene i revnene og skar dypere ned i undergrunnen. I løpet av 100.000 år ble flere revner erodert baklengs. Fossen trakk seg bakover hver gang, hvilket kan ses på de sikk-sakk-formede juvene under fossen i dag. Vår tids utgave av Victoria Falls er faktisk den 8. versjonen og helt sikkert ikke den siste.

1. Været i Zambia

Victoria Falls ligger på grensen mellom Zambia og Zimbabwe. Området rundt vannfallene ligger i et subtropisk klima med to værperioder: den tørre og den regnfulle perioden.

Den tørre perioden er fra ca. april til midten av november. I denne tiden er det behagelige temperaturer, og både himmelen og luften er frisk og klar. Årets kjøligste periode er fra mai til august, og da kan det spesielt føles litt kaldt om nettene. Det regner stort sett ikke mellom juni og august. Fra september til november er det varmt, og luftfuktigheten er vanligvis lav.

Den regnfulle perioden er fra ca. fra midten av november til mars. Der faller relativt små mengder nedbør, men når det regner, er det oftest i form av kraftige byger eller tordenvær. Der er en liten risiko for at det kan forekomme oversvømmelser på grunn av regnet.

I oversiktene nedenfor kan du se hvordan vannfallenes styrke utvikler seg i løpet av året og en værstatistikk for temperaturer og nedbør ved Victoria Falls.

Måned VANNFALLENES STYRKE
JAN Lav
FEB Vannstyrken øker
MAR God
APR Perfekt
MAI Høyeste
JUN Høyeste
JUL God
AUG Normal
SEP Vannstyrken reduseres
OKT Middels
NOV Lav
DES Liten
Værstatistikk for Livingstone: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks.temp. 30 30 30 30 28 26 26 28 33 34 33 30
Gjennomsnittlig min.temp. 19 19 18 15 10 7 6 9 14 18 19 19
Nedbør i mm 174 141 80 24 6 1 0 1 2 25 70 169
2. Reisebetingelser

Les vennligst våre generelle reisebetingelser grundig, da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Afrikasafari.no. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for at lese reisebetingelsene.

3. Hjelp til å tegne reiseforsikringer

På vår side om forsikring kan du selv beregne og bestille din reiseforsikring.
Klikk her.

4. Vaksinasjon

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær oppmerksom på forskriftene om gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet afrikansk land.

5. Visum / Pass

Ved innreise til Zambia skal passet være gyldig 6 måneder etter at besøket er avsluttet.
Du skal kunne fremvise en returbillett hjem eller en billett videre til et annet land.

Norske statsborgere må ha gyldig visum for å reise til Zambia, og vi anbefaler at man kjøper dette ved ankomst (husk kontanter!). Visumprosedyren foregår som det første når du kommer inn på flyplassen og ordnes på få minutter.

Priser på visum: (fra januar 2018 – forbehold for prisendringer):

 • Single Entry: 50 USD – Hvis man kun vil besøke Zambia.
 • Planlegger du å krysse grensen mellom Zambia og Zimbabwe, kan det lønne seg å kjøpe et KAZA UniVisa. Dette kjøpes ved ankomst på flyplassen, og prisen er 50 USD. Et KAZA-visum tillater innreise til Zambia og Zimbabwe, samt ubegrenset ferdsel mellom de to landene. Det er gyldig i 30 dager og tillater også en dagstur til Botswana.

Utenriksdepartementets hjemmeside finner du også informasjon om visumregler.

6. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

7. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for tips. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

8. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

9. Bagasjen din

Vi benytter mange forskellige flyselskaper til Sør- Afrika og Zambia. Det varierer hvor mye du må medbringe i indsjekket bagasje samt håndbagasje. Se informasjon om dette på flybilletten eller kontakt oss hvis du har spørsmål til dette.

Vi anbefaler deg å pakke tingene dine i myke bager når du skal på safarireise. Det er nemlig enklere å pakke safaribilene med myke bager enn med kofferter. Det er spesielt vanskelig å få plass til kofferter med hardt skall. Derfor ber vi deg om å unngå å bruke kofferter med harde kanter, hvis mulig.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Det kan også være fint å ha en vindjakke med i håndbagasjen, da det kan være kald trekk fra flyets aircondition – og hvis du har plass til overs – safarihatten.

10. Annkomst / Avreise

Etter passkontrollen ved ankomst, vil dere bli mødt av en guide fra BUSHTRACKS, som er vår representant i Zambia.  Han vil stå med et skilt med enten ditt navn eller vår logo; et løvehode. Guiden kjører dere til hotellet – avtal tid med guiden eller i hotellresepsjonen for returen på hjemreisedagen. Transporten til og fra flyplassen er inkludert i pakkeprisen.

11. Valuta

Den lokale valuta i Zambia er Kwacha (ZMW) Hvis dere benytter ZMW , bruk da mindre sedler, da de lokale stort sett aldri kan veksle store sedler (heller ikke på hotellet).

Dere kan veksle fra USD til ZMW på hotellet, eller ta ut ZMW i hotellets minibank. Hotellet aksepterer betaling i engelske pund, sydafrikanske rand og Euro, men foretrekker USD eller kredittkort (VISA, Mastercard og AmEx).

Vi anbefaler at dere betaler med kort da dette kan benyttes alle steder, både på hotellet og i forbindelse med kjøp av ekstra turer osv. USD kan også benyttes de fleste steder.
På flyplassen er det en Forex, hvor man kan veksle penger ved ankomst, hvis man ønsker dette.

12. Tips

Restauranter og hoteller har generelt inkludert en avgift på 10 prosent i regningen. Derfor forventer man ikke tips i Zambia. Hvis du opplever å få særlig god behandling under oppholdet og ønsker å belønne denne, er det helt i orden at gi tips. Både USD og ZMW aksepteres.

13. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

14. Tidsforskjell

Det er samme tid i Zambia og Skandinavia når det er sommertid hjemme. I vintertiden er Zambia 1 time forann. Når klokken er 12 i Zambia, er klokken 11 i Norge.

15. Myggnetting

Myggen kommer frem når solen går ned, og temperaturen daler. Det er i skumringen de fleste blir stukket, så her anbefaler vi langbukser og  lange ermer. Sørg også for å spraye ankler, håndledd, hender og nakke med myggspray.

16. Viktig å ha med i bagasjen
 • Komfortabelt sommertøy
 • Penere tøy til kveldene på hotellet
 • Vindjakke, da det kan være kalde morgener og kvelder
 • Sommersko
 • Reiseadapter til 3-benet stikkontakt (engelsk type)
 • Fordelerboks til 3-4 stikkontakter, så barbermaskin, trimmer, el-tannbørste og batterier kan bli oppladet via en enkelt adapter.
17. Håndbagasje
 • Hatt som skjermer mot solen
 • Solbriller
 • Myggbalsam (både gå-vekk-mygg og kløestillende)
 • Solkrem og leppepomade
 • Medisin, som dere bruker hjemme (alltid kun med i håndbagasjen for sikkerhets skyld)
 • Håndmedisin: smertestillende, allergipiller, middel mod tynn mage, malariapiller, plaster og desinfiserende servietter. Negleklipper og fil
 • Kamera og ekstra memory cards + batteriopplader. Plastikkpose til å beskytte kameraet mot Afrikas fine støv og vannsprut fra fossen.
 • Skulderveske med robust rem og glidelås, pengebelte, eller gode innerlommer, med glidelås.
 • Et par kopier av alle personlige papirer, som pass, visum, flybilletter, reiseforsikring, vaksinasjonskort, internasjonale betalingskort (MasterCard, Visakort mv.), førerkort og hva som ellers er i lommeboken – alt sammen til fordeling i hverandres håndbagasje.
 • Telefonliste til omgående sperring av forsvunnet betalingskort og til forsikringsselskapet m.m.
 • Postadresser på de som du vil sende et postkort til, og mailadresser på de som skal ha feriemails
 • Notisbok og kulepenn
 • En god bok eller flere til den lange flyreisen ut og hjem
 • Kanskje en engelsk/norsk – norsk/engelsk lommeordbok
18. Ting du skal unngå på turen
 • Drikk ikke vann fra springen – kjøp vann på flaske.
 • Hold avstand til folk som hoster og nyser.
 • Ta aldri annen medisin enn den dere har med hjemmefra. Ikke kjøp medisin på reisen. Selv om medisinen er kjøpt på et apotek og med resept er det ikke alltid det er hva det utgir seg for å være, selv om navnet og emballasjen er velkjent.
 • Unngå, hvis mulig, å bli stukket med kanyler på klinikker og sykehus (noen turister har med kanyler og sprøyter i bagasjen, som de har kjøpt på et norsk apotek, bare for sikkerhets skyld).
 • Unngå, hvis mulig, å gå til tannlege på reisen
 • Sørg for å beskytte dere i enhver henseende.
19. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Våre mest populære reiser
Hit reiser andre

Vi bruker cookies til å gjøre hjemmesiden vår mer brukervennlig og relevant for deg, samt til å vise deg målrettede annonser. Du samtykker i dette hvis du klikker videre.

Du kan si nei takk til cookies ved å klikke her. Vi bruker en cookie for å huske ditt nei.

Les mer her.