• Fornøyde gjester siden 2006
 • Dedikerte reiseeksperter
 • Gjennomtestede kvalitetsreiser
 • Lokale guider valgt med omhu
 • Prisgaranti
 • Assistanse 24/7
 • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Zanzibar

På denne siden har vi samlet den viktigste informasjonen om vær, visum og vaksiner for deg som skal være med på en av reisene våre til Zanzibar.

Praktisk informasjon om Zanzibar

Praktisk informasjon om Zanzibar

På denne siden har vi samlet den viktigste informasjonen om vær, visum og vaksiner for deg som skal være med på en av reisene våre til Zanzibar.

1. Klima på Zanzibar

Zanzibar ligger nærmt ekvator, derfor er det varmt hele året rundt. Det er gjennomsnittlig 7-8 timers sol hver dag. Når det er vinter i Norge, er det varmest på Zanzibar – vinter og sommer er byttet om.
Zanzibar har ideelt ferievær året rundt. Det virker gjerne svalere enn temperaturen under på grunn av brisen fra havet.

Regntiden er fra slutten av mars til midten av mai og igjen fra november til desember.

Værstatistikk
JAN
FEB
MAR
APR
MAI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DES
Gjennomsnittstemperatur
28
28
28
27
25
25
24
25
25
26
27
27
Gjennomsnittlig nedbør i mm
89
56
153
401
255
68
48
47
50
97
226
194
Nattemperatur
25
25
24
23
22
20
19
19
19
21
22
24
Vanntemperatur
JAN
FEB
MAR
APR
MAI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DES
Gjennomsnittstemperatur
27
28
27
27
26
25
24
24
24
25
25
26
Værstatistikk Gjennomsnittstemperatur Gjennomsnittlig nedbør i mm Nattemperatur
JAN 28 5 25
FEB 28 5 25
MAR 28 8 24
APR 27 11 23
MAI 25 10 22
JUN 25 4 20
JUL 24 2 19
AUG 25 2 19
SEP 25 3 19
OKT 26 4 21
NOV 27 9 22
DES 27 8 24
Vanntemperatur Gjennomsnittstemperatur
JAN 27
FEB 28
MAR 27
APR 27
MAI 26
JUN 25
JUL 24
AUG 24
SEP 24
OKT 25
NOV 25
DES 26
2. Reisebetingelser

Les vennligst våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Afrikasafari.no. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.
Klikk her for at lese reisebetingelsene.

3. Reiseforsikring

På vår side om forsikring kan du selv beregne og bestille din reiseforsikring.
Klikk her.

4. Vaksiner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær oppmerksom på forskriftene om gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet afrikansk land.

5. Visum

Norske statsborgere må ha gyldig visum for å reise til Tanzania. Visumsøknaden skal fylles ut på nett, via følgende kobling:  https://eservices.immigration.go.tz/visa/

Før du går i gang med selve visumsøknaden anbefaler vi at du går gjennom søknadsveiledningen nøye, trinn for trinn. Du finner veiledningen her.

Når du starter med visumsøknaden må du ha følgende tilgjengelig:

 • Passet ditt
 • Et digitalt passbile med en størrelse på maks. 300 kb som er i enten jpeg- eller png-format
 • En kopi av passet ditt med en størrelse på maks. 300 kb og som er i enten jpeg- eller png-format
 • En kopi av reiseplanen din (vær oppmerksom på at flyplassen på Zanzibar heter Abeid Amani Karume International Airport)

Du skal søke om et ”ordinary visa (single entry visa)”.

Passet ditt må være gyldig i minst 6 måneder etter utreise fra Tanzania, og det må være 2 blanke sider til inn- og utreisestempler i passet.

Forvent at det kan ta opptil 14 dager å få ditt visum godkjent. Vi anbefaler at du med jevne mellomrom sjekker din status på hjemmesiden ovenfor, for det er ikke alltid du får en e-post om at visum er godkjent. Når du har fått visum, skal du skrive det ut og ta det med til Tanzania.

Det er også mulig å søke om visum ved ankomst i Tanzania, men vi anbefaler at du gjør det hjemmefra for å spare tid på flyplassen.

Visumavgiften er 50 USD, uansett om du søker på nettet eller ved ankomst i Tanzania.

Vær oppmerksom på at du må fylle ut innreise- og utreiseskjemaer selv om du har søkt om visum på forhånd – disse skjemaene finner du på flyplassen.

Barn som reiser alene eller sammen med en annen voksen enn foreldrene må ta med forelderens/foreldrenes skriftlige samtykke til reisen i form av en fullmakt, samt barnets fødselsattest (på engelsk).

Reglene om visum finner du på Utenriksdepartementets hjemmeside.

Det anbefales sterkt å sjekke at de ovenstående visumreglene er korrekte, for de kan endre seg på kort varsel. Du kan også kontakte Tanzanias ambassade i Stockholm.

Hvis du har bestilt en kombinasjonsreise med Tanzania og Kenya, trenger du som norsk statsborger visum til både Tanzania og Kenya. Visum til Kenya kan ordnes online før avreise eller ved innreise i Kenya. Husk å ta med deg 50 USD i kontanter til dette.

6. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

7. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for tips. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

8. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

9. Transfers

Ved ankomst til flyplassen på Zanzibar blir du hentet av vår lokale representant.
Ved avreise blir du kjørt tilbake fra hotellet til flyplassen.

10. Transport

De lokale bussene, såkaldte Dala Dalaer er små lastebiler, hvor man sitter på trebenker på det overdekkede lasteplanet. Bagasjen blir surret fast på taket – i inntil flere meters høyde. Det er billig å ta lokal transport, men man sitter som sild i tønne og kommer så tett på lokalbefolkningen som mulig. En utfordring for enkelte, men kanskje også en spennende opplevelse.

Vi anbefaler derfor taxi istedet. En tur til Stonetown om morgenen og retur samme ettermiddag kan fås for ca 40-50 USD.

11. Lunsj og drikkevarer

Frokost og middag er inkludert i prisen, hvis annet ikke er avtalt.
Drikkevarer er for egen regning.

Vi gjør oppmerksom på at hotellene på Zanzibar fra 1 juli 2015 innkrever en hotellskatt på USD 1 per person per dag. Beløpet innkreves og betales ved utsjekking.

12. Valuta på Zanzibar

Tanzanias valuta heter tanzanian shilling (TZS). Se Googles aktuelle veiledende kurs her. Tanzaniansk valuta kan hverken innføres eller tas med ut av landet. Du kan veksle fra dollar til shilling, og den beste kursen får du på flyplassen. Sørg for å ha mindre beløb på deg (1 – 5 dollar sedler) da dette er mest gangbart på markeder, betaling av tips og lignende. Du kan også ta ut kontanter på Visa og Master Card i minibankene, samt betale med kortene noen steder. Det er også mulig å betale med USD (mest brukt), Euro samt engelske pund i Tanzania.

13. Minibank

Det er godt å ha noen dollar med, så du har noen kontanter før du finner en minibank. I Stonetown er det tre forskjellige banker hvor du kan ta ut penger.

Det du bruker på hotellet (lunsj, drikke til maten etc.) kan du skrive på romregningen, som du kan betale med kort før avreise.

14. Tips

I Tanzania (Zanzibar) er det vanlig å gi guider, servitører og annet servicepersonale tips.
Derfor forventes dette, men det er selvfølgelig opp til deg hvor mye du vil gi.
Gi tips personlig og ha alltid litt små sedler til tips klar i lommen.

Som en tommelfingerregel kan du regne med følgende:

 • 5-10 USD pr. person pr. dag til guiden
 • 1 USD for bagasje som portøren bærer for deg
 • 10% i barer og restauranter
 • 1 USD om dagen til ham/hun som gjør rent på rommet

Vi anbefaler deg å gi tips direkte til guiden/sjåføren din på slutten av reisen – og helst i en lukket konvolutt.

Det er desverre også folk som misbruker situasjonen. På flyplassen vet vi det kan være servicemedarbeidere som forlanger tips, f.eks. for å sette kofferter op på gjennomlysningsapparatene, veie kofferter osv. Disse skal IKKE ha tips!

15. Tidsforskjell

Zanzibar er tre timer foran GMT. Altså en time foran Norge når vi har sommertid, og to timer foran når vi har vintertid.

16. Språk på Zanzibar

På Zanzibar snakker de engelsk og swahili. Lær noen av disse ordene, folk hilser mye på hverandre i gatene, selv om de ikke kjenner hverandre.

Hakuna matata – Okay, ingen problemer
Karibu – Velkommen
Polle polle – Ta det rolig
Jambo – Alminnelig hilsen
Mambo – Hvordan går det
Salama Aleikum – Fred være med deg
Dalla dalla – Minibuss
Nzuri – God
Ndiyo – Ja
Hapana – Nei
Sawa – Okay
Bei Gani – Hva koster det?
Asante – Takk

17. Elektrisitet

Spendingen er 240 V vekselstrøm og det kan være lurt å kjøpe med seg en reiseadapter samt fordelerboks hjemmefra. Husk på at på Zanzibar blir strømmen avbrutt i faste perioder på døgnet. Hotellerne har imidlertid egne generatorer, så dere merker sannsynligvis ikke noe særlig til strømavbrytelsene.

18. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

19 Lokalt SIM kort

Dersom du ringer mye og vil spare kan det lønne seg å kjøpe et lokalt SIM kort og kontantkort. Men husk at det bare fungerer hvis SIM kort låsen til ditt mobilselskap er åpnet.

20. Mygg

Det er noe mygg på Zanzibar, men ikke så mye, da hotellet ligger ned til sjøen. Myggene kommer først frem, når mørket faller på. Det er myggenet på rommene, men det er en god idé å ta med noe gå-vekkk-mygge-spray feks. AUTAN og kløestillende midler hjemmefra.

21. Koralrev

Revet omkring Zanzibar er oppbygget gjennem millioner av år av små koraldyr, og det gir liv til mer enn 600 forskellige koralldyr og et par tusen fiskearter og andre havdyr. Når koraldyrene dør, blir de tomme kalkskjellettene igjen. Etterhvert som de kittes sammen af kalkslam og kalksand, blir de til faste klipper. På toppen av dette kn det vokse nye levende koraller, og på den måten kan et sundt koralrev vokse med 4-5 centimeter om året.

22. Opplevelser til vanns

Dyphavsfiskeri – på jakt etter blå og sort marlin samt sverdfisk, seilfisk og flere store haier. Beste sesong er august til mars samt juli måned.

Dykking – Zanzibar tilbyder noen av verdens beste dykkersteder ved koralrev med masse fargerike fisker. Siktbarheten er på 20 – 65 meter og cannet holder en temperatur på omkring 26 grader. Man kan dykke ved koralrevene både med snorkel og med oksygenflasker (Scuba Diving). Det siste kan man lære eller praktisere på lokale dykkerskoler.

Sejlbåter – Lær, hvordan man seiler i de primitive seilbåtene – dhow’s og også prøve selv å fange fisk og blekksprutter.

Båttur til Prison Island, som ligger bare 15 minutter i båt fra Stonetown, er en liten øy, hvor det finnes kjempe landskildpadder, noen opp til 200 år gamle. Også her er det fine strender og gode betingelser for å snorkle. Typisk en halvdagstur.

Sea safari – opplev det vakre området ved ved Manai-bugten, med gode muligheder for snorkling.

Menay Bay – utpekt som bevaringsverdig reservat i 1998 på grunn av sin enestående natur. Sandbankene og de ubebodde øyene er perfekt for en dagsutflukt.

Svøm med delfiner – Delfiner ses ofte langs kystene, og det er en utrolig opplevelse å komme tett innpå dem. Spesielt i Kizimkazi er gode forhold for å svømme med delfiner, som liker å svømme blant mennesker mens de “snakker” deres helt eget karakteristiske delfinspråk.

Badesko – Det er en god idé å ta et par solide badesko med, da det kan være kråkeboller og skarpe skjell på stranden og til turen på koralrevet.

23. Opplevelser på stranden

De lokale elsker å spille på trommer, lage bål på stranden, synge og danse, hygge seg og ha det kjekt sammen. Kom og vær med eller bare nyt utsikten.

24. Opplevelser i naturen

Jozani regnskog – spesielle palmer og en flot og frodig natur. Her finner vi de sjeldne røde silkeabene og Red Colobus Monkey, som kun finnes på Zanzibar. Regnskogen er en del af et miljøprojekt, og folk fra landsbyen jobber som som guider. Overskuddet av driften går til fredningsbevarende arbeid i skogen samt støtte til lokalsamfunnet.

Zanzibar Land Animals Park (Zala) – denne idyllisk beliggende zoologiske hagen har hovedsakelig krypdyr og er et spennende sted for barn. Her kan de oppleve slangene helt tett på.

Krydder-plantasjer – Zanzibar produserer store mengder av all verdens krydder, ikke minst noen av verdens beste nelliker. Så besøk på en krydderplantasje er nesten en selvfølge for enhver turist.

Mangapwani –  I denne landsbyen kan vi se den kjempestore underjordiske hulen, hvor slavene fra fastlandet ble anbrakt inntil de ble sendt videre ut i verden.

25. Viktig å pakke med i bagasjen
 • Lyse sommerklær
 • Penere klær til kveldene, f.eks. lange bukser og langermede skjorter som beskytter mot mygg etter solnedgang og, om nødvendig, mot sol på dagtid
 • Sommerlig fottøy (f.eks. sandaler, joggesko og bomullssokker). Unngå helst bare føtter og ben om kvelden pga. mygg
 • Hatt som skjermer mot solen
 • Solkrem og leppepomade med solfaktor
 • badesko du kan bruke på stranden ved lavvann

Vær oppmerksom på at all bruk, import og produksjon av plastposer og bæreposer er forbudt på Zanzibar.

Derfor anbefaler vi at man ikke bruker plastposer når man pakker bagasjen. Bruk i stedet stoffposer eller poser av et annet vanntett materiale enn plast. Hvis man bærer f.eks. håndbagasje synlig i plastposer ved ankomst til Zanzibar, vil man bli bedt om å gi fra seg posene. Dette inkluderer også plastposer fra f.eks. ”Duty Free”.

26. Husk å ta med som håndbagasje
 • Pass, penger og billetter
 • Internasjonale betalingskort (MasterCard, Visa-kort o.l)
 • Solbriller
 • Den medisinen du bruker hjemme
 • Medisiner du kan få bruk for: Smertestillende, allergipiller, middel mot diaré (f.eks. Imodium), malariapiller, plaster og desinfiserende servietter
 • Kamera og minnekort + batteriladeren
 • Skulderveske med solid rem og glidelås, pengebelte eller gode innerlommer med glidelås
 • Et par fotokopier av alle personlige papirer, som pass, visum, flybilletter, reiseforsikring og vaksinasjonskort (oppbevar helst kopiene adskilt fra originalene)
 • en telefonliste til forsikringsselskapet, banken o.l.
 • Postadresser til alle som skal få kort fra ferien og e-postadressene til dem som skal få ferie-e-post
 • Notisbok og kulepenn
 • En god bok eller to
 • Kanskje en lommeordbok
27. Ting du skal unngå på turen
 • Drikk ikke vann fra springen – kjøp vann på flaske.
 • Spis ikke frisk frukt og grønt, som dere ikke har skylt grundig selv.
 • Hold avstand til folk, som hoster og nyser.
 • Ta aldri medisin, som dere ikke har med selv. Kjøp ikke medisin i Tanzania, for medisin kjøpt på et apotek selv med resept, er ikke alltid, hva den utgir seg for, selv om navnet og emballasjen er velkjent.
 • Unngå, hvis mulig å bli stukket med kanyler på klinikker og sykehus (noen turister har med kanyler og sprøyter i bagasjen, som de har kjøpt på et norskt apotek, bare for sikkerhets skyld)
 • Unngå, hvis mulig å reise til tannlege.
 • Sørg for å beskytte dere i enhver henseende.
 • Gå aldri alene. Vær flere og helst sammen med guiden.
28. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Våre mest populære reiser
Hit reiser andre

Vi bruker cookies til å gjøre hjemmesiden vår mer brukervennlig og relevant for deg, samt til å vise deg målrettede annonser. Du samtykker i dette hvis du klikker videre.

Du kan si nei takk til cookies ved å klikke her. Vi bruker en cookie for å huske ditt nei.

Les mer her.