TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerVandre i Karen Blixens fotspor

Vandre i Karen Blixens fotspor

14.06.2018
Vis alle innlegg

Karen Blixen er en kjent dansk forfatter. Hun levde sitt liv i Danmark og Kenya, og ble verdenskjent for erindringsboken ”Den afrikanske farm” om sin tid i Nairobi.

På noen av våre reiser til Kenya kan du oppleve de fascinerende stedene der Karen Blixen levde og elsket hele sitt liv.

Les mer her og finn ut hvor du kan vandre i Karen Blixens fotspor.

Hvem var Karen Blixen?

Karen Blixen (født Dinesen) ble født i 1885 og vokste opp i den nord-sjællandske byen, Rungsted i Danmark. I 1914 giftet hun seg med sin svenske slektning baron Bror von Blixen-Finecke i Afrika, der de bosatte seg på en mindre farm, M’Bagathi.

I 1917 kjøpte ekteparet kaffefarmen M’Bogani ved Ngong Hills, ca. 10 km. utenfor Kenyas hovedstad, Nairobi. De drev farmen, The Karen Coffee Company Ltd., sammen frem til sin skilsmisse i 1925. Deretter drev Karen Blixen kaffefarmen alene.

Karen Blixens store kjærlighet var eventyreren og storviltjegeren Denys Finch Hatton. Denys døde i en privatflyulykke i 1931. Da ble farmen solgt på tvangsauksjon og Karen Blixen forlot Kenya.

I 1937 utkom boken som skulle bli en verdenssuksess: ”Den afrikanske farm”. Den handler om Karen Blixens liv i Nairobi. Hun utga boken under sitt pseudonym, Isak Dinesen.

Karen Blixen døde i en alder av 77 år i 1962, etter mange års produktivt forfatterskap.

”Den afrikanske farm” ble filmatisert i 1985, og filmen ”Out of Africa” vant flere Oscar-priser og gjorde Karen Blixen verdensberømt.

Har du lyst til å vandre i Karen Blixens fotspor?

Vil du bli nærmere kjent med Karen Blixens Kenya?

I Nairobi, Kenyas hovedstad, kan du oppleve flere spennende severdigheter som gir deg et gode bilde av hvordan Karen Blixens liv i det afrikanske landet var.

I ”Karen”-kvarteret, ca. 10. km. utenfor Nairobi, kan du besøke Karen Blixen Museum og Karen Coffee Garden.

Før du drar til Kenya kan vi anbefale at du leser ”Den afrikanske farm” eller ser filmen ”Mitt Afrika”, for som nevnt handler begge om Karen Blixens liv på kaffefarmen.

Karen Blixen Museum

I 1985 åpnet Karen Blixen Museum som en hyllest til Karen Blixen.

Fra kaffefarm til museum

Ett års tid etter Karen Blixens død i 1962 kjøpte den danske stat kaffefarmen og ga den til Kenya som gave i forbindelse med landets uavhengighet fra Storbritannia. Før Kenya ble uavhengig het landet Britisk Øst-Afrika.

Kenyanerne gjorde farmen om til husholdningsskole i 1966, og hovedbygningen ble bolig for forstanderinnen.

På 1980-tallet ble en danske komite igjen involvert i kaffefarmen, og det var i disse årene at det ble bestemt at stedet skulle bli et museum for å minnes og hylle Karen Blixen.

Det var også på 1980-tallet at Sydney Pollack regisserte ”Mitt Afrika”, en filmatisering av Karen Blixens erindringsbok fra hennes liv i Afrika. Selskapet som sto bak filmen donerte 5.000 dollar til restaureringen av bygningene, som var i dårlig stand, og den danske komiteen samlet inn penger til museets inventar.

Selve museet består av den gamle hovedbygningen, kjøkkenet og kaffetørkeriet, som var blant de viktigste bygningene på Karen Blixens kaffefarm.

Museet i dag

I dag er museet en del av National Museums of Kenya, og ligger i Karen-kvarteret, et område oppkalt etter den danske forfatteren.

På museet får du et unikt innblikk i Karen Blixens dagligdag i Afrika. Der er enkelte møbler i huset fra Blixen-parets tid, samt fotografier og en bronseskulptur av Karen Blixen som ble laget av Harald Isenstein i 1935.

Museet holder åpent alle årets 365 dager fra klokken 9.30 til 18.00. Du kan bli med på en guidet omvisning eller vandre rundt på farmen på egenhånd. Karen Blixen Museum er en populær severdighet og et must-see for alle som er interessert i Karen Blixen, hennes bøker og historie.

Karen Coffee Garden

Hvis du trenger en pause før eller etter at du har sett og opplevd mye interessant på Karen Blixen Museum, kan du ta en tur til Karen Coffee Garden, som også ligger i Karen-området, knapt 1 kilometer fra museet.

Huset der Karen Coffee Garden ligger var i sin tid administrasjonsbygningen for kaffefarmen og ble bygget mellom 1906 og 1908.

Den frodige hagen har flere trær som er mer enn 100 år gamle, fargestrålende blomster og et rikt dyreliv.

I hagen kan du få servert en deilig lunsj eller en god kopp kaffe laget på bønner fra det området der Karen og Bror dyrket kaffebønner på sin afrikanske farm.

Har du lyst til å oppleve Karen Blixens Afrika?

Hvis du har lyst til å oppleve Karens Blixens Afrika, har du flere muligheter til å vandre i hennes fotspor.

På flere av våre fantastiske reiser til Kenya får du oppleve Karen Blixens Afrika i Nairobi.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende